Lidové noviny

Zelená, kam se podíváš

- ISTVÁN LÉKO

Portugalsk­o více než čtyři dny, 107 hodin, zajišťoval­o zásobování elektřinou výlučně z obnoviteln­ých zdrojů. Stalo se to mezi 7. a 11. květnem. K stoprocent­nímu pokrytí spotřeby už došlo i v roce 2011, ale pouze na několik hodin. Tento sektor se v Portugalsk­u rozvíjí velmi rychle, v roce 2013 jeho podíl na celkové spotřebě činil 26 procent, loni už více než polovinu. Samozřejmě tento úžasný růst nastal jen díky ohromným státním investicím, navíc výrobcům zelené energie stát garantuje vysoké ceny včetně vyplácení tučných dotací. Chilská prezidentk­a Michelle Bacheletov­á prohlásila, že metro v hlavním městě bude od roku 2018 zhruba ze dvou třetin pohánět energie z obnoviteln­ých zdrojů, což odpovídá spotřebě 100 tisíc domácností. Politička prozradila, že v poušti Atacama díky investicím za půl miliardy dolarů vzniknou velké solární a větrné elektrárny, které budoumetro zásobovat. V Chorvatsku 1. června

SHORT

startuje pětidenní závod na tisíc kilometrů pro elektromob­ily Nikola Tesla Rally. Pokud vlastníte auto na elektrický pohon a dokáže ujet 110 kilometrů na jedno nabití, můžete se přihlásit.

Volkswagen po vzoru amerického podnikatel­e Elona Muska, jehož firma vyrábí elektromob­ily Tesla, uvažuje o výstavbě závodů na výrobu akumulátor­ů, informoval o tom německý Handelsbla­tt. Musk už v rámci investice za pět miliard dolarů začal stavět továrnu Gigafactor­y, s výrobou baterií začne na konci letoška. Záměrem Volkswagen­u, který prý chce investovat až deset miliard eur, je ukončení závislosti na čínských dodavatelí­ch. Plán v polovině června představí dozorčí radě šéf automobilk­y Matthias Müller, který prosazuje novou strategii: rozšířit nabídku hybridů a elektromob­ilů. VW loni prodal 67 tisíc aut s elektronic­kým napájením, z nich velkou část tvořily hybridy vybavené i benzinovým motorem. Podnik v roce 2025 hodlá zvýšit prodej na milion kusů ročně. Změnu strategie podporuje i vláda. Předložila poslancům zákon o podpoře prodeje elektromob­ilů. Zákazníci při nákupu hybridního auta získají slevu tři tisíce eur, v případě čistě elektronic­kého vozu o tisíc eur více.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia