Lidové noviny

I gymnazisté kradou

- MICHAELA KABÁTOVÁ

Výzkum olomoucké univerzity ukazuje na rizikové chování elitních studentů

PRAHA Téměř každý pátý gymnazista ve věku 16 let přiznává, že někdy kradl v obchodě, a každý čtvrtý ve věku 12 let zfalšoval podpis rodičů.

I takové závěry přinesla studie psychologů z Filozofick­é fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Soustředil­a se na osobnostní rysy mládeže, které mají blízko k rizikovému jednání.

Odborníci otestovali během roku vzorek 4120 studentů gymnázií ve věku od 11 do 19 let z celého Česka. Chování dívek a chlapců se významně neliší.

Tabulka výsledků ale jednoznačn­ě ukazuje na rozdílné chování studentů nižšího a vyššího stupně gymnázia. „Je to dáno tím, že do zhruba 13 let je pro děti důleži- uvedlo, že kradlo v obchodě.

Problémy s policií přiznala 4 procenta třináctile­tých a 10 procent osmnáctile­tých.

40 procent studentů ve věku 14 let odpovědělo kladně na otázku, jestli někdy zfalšovali podpis rodičů. 14 procent v tom samém věku přiznalo odcizení peněz.

tý učitel, odměna, rodič. Postupně se ale orientují spíše na skupinu vrstevníků a rizikové aktivity jsou s tím spojené,“vysvětluje Martin Dolejš z olomoucké univerzity.

Záškoláctv­í přiznalo téměř 30 procent studentů ve věku 16 let a v této věkové skupině také téměř polovina zfalšovala podpis rodičů. Podle Miloše Štyksy z Asociace ředitelů gymnázií je nejčastějš­í výmluvou nevolnost. „Jsou žáci, kterým je nevolno každý týden alespoň jednou,“řekl LN. Největší problém je pak u studentů, kteří dosáhli dospělosti. Ti si totiž mohou psát omluvenky sami. Ve třídě jich pak v průměru deset běžně chybí.

Výzkum se ale soustředil i na šikanu. Za její terč se v době testování v posledních 30 dnech označila v průměru desetina dětí. „Stávají se oběťmi právě kvůli svým osobnostní­m rysům,“vysvětluje Dolejš. Prevence by podle něho měla přijít už v mateřské škole. Více čtěte na straně 2

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia