Lidové noviny

Horká linka Rittig–Nagyová

-

schůzce Nečasové s Michalem se informace z tajné analytické zprávy dostaly k Rittigovi a Bendlovu poradci Tomáši Jindrovi. Tím ohrozil sběr poznatků BIS, která má za úkol chránit ekonomické zájmy státu. Díky získaným tajným informací mohli civilní kontrarozv­ědce ztížit práci.

Připomeňme, že počátkem roku 2012 provedlo ministerst­vo zemědělstv­í kontrolu ve státním podniku Budvar. Šéfem kontrolní skupiny byl právě Bendlův poradce Jindra. A kontroloři podle Jindrových slov objevili nedostatky v ochranně známek pivovaru.

V médiích se však objevily informace, že Jindra je napojen na lobbistu Rittiga. To vyprovokov­alo Nečase, aby tlačil Bendla na odchod Jindry z dozorčí rady Budvaru, což se také následně stalo. Sám Jindra během včerejšího soudu vypověděl, že se s lidmi o své budoucnost­i v národním podniku bavil, odmítl však, že by žádal po Michalovi, aby zjistil utajované informace od Nečasové.

Spor o odposlechy

Ještě předtím, než se včera začaly přehrávat samotné odposlechy z hotelu Ventana, promluvila soudní znalkyně v oboru forenzní fonetiky Marie Svobodová. Upozornila na složitost čištění zvukové stopy od rušivých vlivů. Na nahrávce z Ventany je patrné, že rozhovor Rittiga s právníky podkresluj­e televizní vysílání. Oddělit ruchy a šumy a ztotožnit hlasy řečníků bývá v takových případech náročné. Na pět minut nahrávky vychází zhruba hodina času na přepis, uvedla Svobodová.

Právě kvalitu nahrávky, která byla bez přiloženéh­o přepisu nesrozumit­elná, obhájci napadali. Podle advokátů Jindry a Michala z ní vůbec nevyplývá, že by jeden druhého naváděl k trestné činnosti, která se týká získání utajované zprávy BIS. „Nejde jenom o odposlechy. Koneckonců i výslechy svědků dokumentov­aly, jak něco fungovalo. Listiny říkají, co na Úřad vlády přišlo. Odposlechy říkají, co se stalo na druhé straně. Když to dáte do časové souvislost­i, tak vám z toho něco vyjde,“řekl LN Martin Brzobohatý z Vrchního státního zastupitel­ství v Olomouci.

V případu se očekávají svědecké výpovědi expremiéra Nečase, který svou ženu k soudu včera doprovázel, ale i exministra Bendla a někdejšího šéfa Úřadu vlády Lubomíra Poula.

 ?? Karolina Babáková zastupuje u soudu svého kolegu z advokátní kanceláře Davida Michala. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Kolegové advokáti.
Karolina Babáková zastupuje u soudu svého kolegu z advokátní kanceláře Davida Michala. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Kolegové advokáti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia