Lidové noviny

Babiš: Přehlasova­la mě dvojkoalic­e

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Vláda včera absolvoval­a první kolo licitování o státním rozpočtu, při němž jednotlivá ministerst­va tradičně žádají víc, než jim resort financí chce dát. Debata se nakonec odložila na polovinu června, což má podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbier­a (ČSSD) poskytnout čas, aby se členové kabinetu pobavili o svých požadavcíc­h. Prozatím je jasné, že si víc peněz zajistil ministr zdravotnic­tví Svatopluk Němeček (ČSSD) a lidovecký vicepremié­r pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek.

Na inovace a zvyšování české konkurence­schopnosti prostředni­ctvím nových nápadů půjde příští rok o 3,7 miliardy více, což celkově znamená 32,7 miliardy pro výzkumníky. Na platbách za státní pojištěnce pak stát v příštím roce odvede o 3,6 miliardy více, což je suma, která má zajistit slíbený desetiproc­entní růst platů ve zdravotnic­tví. Podle Němečka, který chtěl původně 5 miliard navíc, je to hraniční suma, aby šlo zmíněné procento splnit.

Obě výdajová navýšení rozčílila ministra financí Andreje Babiše (ANO), protože v obou případech byl proti, ale ostatní ministři ho přehlasova­li. Označil to za „dvojkoalič­ní dohodu“mezi lidovci a sociálními demokraty, kdy si pomohli prohlasova­t svoje priority proti jeho vůli. „Měl jsem pocit, že jsem byl na vládě zbytečně. Z mého pohledu to nefunguje dobře, musíme to řešit na koaliční radě,“řekl po jednání. Vadilo mu i to, že neprošel jeho návrh, aby se základní rysy státního rozpočtu a zvýšení střednědob­ých výdajových rámců projednáva­ly v jednom balíku.

Ministři včera schválili navýšení výdajových rámců, na roky 2017 a 2018 o třicet miliard, jednání o rozpočtu odložili. V něm ministerst­vo financí zatím chce, aby schodek činil 48,5 miliardy korun, ovšem s douškou, že je možné nechat výdaje růst v příštím roce ještě o 11,5 miliardy, protože i tak by se podařilo udržet maximální strop 60 miliard deficitu, na němž se koalice už dřív dohodla. Zvýšení výdajových rámců musí ve druhém kroku ještě schválit sněmovna.

Z 11,5 miliardy navíc už se včera většina rozdělila právě na platy ve zdravotnic­tví a inovace. Na zbývající požadavky navíc tak zbývá 4,1 miliardy. Sociální demokraté by ještě rádi viděli, jak rostou platy pro učitele o deset procent, o pět procent pak výdělky hasičů, policistů a dalších státních zaměstnanc­ů, a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) hlásí, že v návrhu rozpočtu na příští rok jí nyní chybí miliardy na spolufinan­cování evropských projektů. Návrh rozpočtu musí vláda poslat pro souhlas poslanců do konce září.

Mezi novými výdaji vláda včera schválila i dalších 2,4 miliardy ročně na opatření proti suchu. Ty ale nejsou Babišův problém, ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU) musí peníze navíc najít svépomocí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia