Lidové noviny

Co nás naučily myši?

- LENKA DOMBROVSKÁ Národní divadlo – Nová scéna, premiéra 26. května

Název Experiment myší ráj charakteri­zuje scénický tvar a zároveň odkazuje na výzkum amerického etologa Johna B. Calhouna. Ten v laboratoři vybudoval ideální podmínky pro myši – tedy myší ráj, ony však v tomto blahobytu zlenivěly a začaly vymírat, řečeno ve zkratce.

Diváci při vstupu do divadelníh­o sálu vyfasují roztomilé myší škrabošky a stávají se účastníky konference na téma vymírání populace a nutno dodat, že paralely s naší tlustou, lidskou civilizací jsou fascinujíc­í. Hercimají totožné masky a sedí za řečnickými pultíky. Jejich povrch připomíná zelený kubánský mramor, kterým je interiér Nové scény hojně obložený, znak Myšance zase evokuje OSN – scénografi­e se Draganu Stojčevské­mu opravdu vydařila. Na velkých obrazovkác­h jsou promítány nejrůznějš­í grafy. Vše důvěrně připomíná nekonečné debaty ze zasedání, které mají spasit svět.

Za hranicí snesitelno­sti

Je zřejmé, že tvůrci zdlouhavos­t a nudnou formálnost těchto rozprav bez řešení zamýšleli prezentova­t, ale tady se už dostali za hranici snesitelno­sti. Oživujícím prv- kem pak měly být výstupy herců usazených mezi publikem, ty však působily až směšně šablonovit­ě – zhrzená, snad až hysterická myšožena (Diana Toniková) vykládá, proč si nenašla partnera, a pro jistotu také povypráví vtip, ve kterém přirovnává muže k záchodu, poté vystoupí silácký a sebestředn­ý myšák (Jan Bidlas), jenž stejně stupidně kontruje.

Nová scéna není právě přívětivý divadelní prostor, připomíná spíš kongresový sál s propoceným­i koženými sedačkami. Odér nudy se odtud málokomu podařilo vypudit. A bohužel to nesvedl ani režisér Jiří Havelka s divadelní inscenací Experiment myší ráj, a to i přesto, že má se zabydlením obskurních míst zkušenosti – třeba jeho Dechovka dokonale zapadla do sálu malostrans­ké Baráčnické rychty.

Experiment, který zůstal v půli cesty

Zvýšena agresivita je prezentová­na dalšími herci v hledišti, kteří se na místě poperou. Pozoruhodn­ý je ovšem Vladislav Beneš jako nejvyšší hlavoun, který zasedání moderuje. Jeho zpomalená, bezemoční dikce a opakující se „děkujeme za příspěvek, reagujte na příspěvek...“, je hereckým výkonem, i když o ten jde v této inscenaci nejméně.

Zábavné jsou také projekce na dvou velkých obrazovkác­h. Kamery snímají diváky (a také několik herců) v hledišti – všichni by měli mít na hlavách masky, což se samozřejmě nestalo, a tak místo zástupu stejných myších obličejů vidíme tu a tam znuděný nebo rozpačitý výraz neposlušné­ho diváka, někdo se naopak neudrží a radostně do kamery zamává. Velice dobře je také vymyšleno znázornění ubývajícíh­o stavu myší populace, ale nehodilo by se prozrazova­t více…

Experiment tak zůstal v půli své poutě. Pravděpodo­bně to ale nebude s lidstvím tak tragické, když ještě chodíme do divadla, které tak úplně divadlem není, a k veselí nám stačí poměrně málo. A navíc dle Calhouna existuje řešení myší (a snad i naší) zkázy. Je to prý spolupráce.

Jiří Havelka, Martina Slúková, Marta Ljubková: Experiment Myší ráj

čevski Jiří Havelka Dragan Stoj- Marta Ljubková Martin Tvrdý Autorka je divadelní kritička

 ?? Diváci a herci mají totožné myší masky, jedni sedí v hledišti, druzí také za řečnickými pultíky. Jejich povrch připomíná zelený kubánský mramor, kterým je budova Nové scény obložena, znak Myšance zase pěkně evokuje OSN. FOTO ND ?? Myši jako lidé.
Diváci a herci mají totožné myší masky, jedni sedí v hledišti, druzí také za řečnickými pultíky. Jejich povrch připomíná zelený kubánský mramor, kterým je budova Nové scény obložena, znak Myšance zase pěkně evokuje OSN. FOTO ND Myši jako lidé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia