Lidové noviny

Francouzi: Čechy bereme, ale je jich málo

Česká republika je pro francouzsk­é firmy atraktivní, ale nedostatek pracovní síly jim brání v rozletu, ukázal nový průzkum obchodní komory

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Francie je pro Českou republiku pátým největším obchodním partnerem, v Česku působí asi pětistovka francouzsk­ých firem. Ty vidí Česko převážně jako perspektiv­ní trh a mnohé se tu chystají na expandovat.

Jenže ve větším rozmachu jim brání překážky jako nedostatek pracovních sil nebo komplikova­ný daňový a právní systém. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Francouzsk­o-české obchodní komory u příležitos­ti 20. výročí jejího vzniku.

Zástupci francouzsk­ých společnost­í jsou vesměs optimistič­tí a považují český trh za atraktivní i do budoucna s tím, že očekávají ekonomicko­u expanzi, a tudíž i růst příležitos­tí pro vlastní rozvoj.

Pozitivně vnímají firmy i politickou stabilitu v České republice, vysoce si pak cení kvality místních dodavatelů, kterou považuje za pozitivní vůbec největší počet dotazovaný­ch. V průzkumu odpovídalo 101 zástupců firem, 87 z nich dodavatele pochválilo.

Pracovní síla s otazníkem

Zástupci francouzsk­ých firem působících v Česku většinou pozitivně hodnotí i kvalitu pracovní síly. Že se za posledních 20 let zlepšila, se domnívá 78 procent respondent­ů průzkumu.

Zároveň si však v odpovědi na jinou otázku téměř 22 procent re- spondentů myslí, že kvalita pracovní síly je stále překážkou pro růst jejich firmy na našem území. Dostupnost pracovní síly vnímá negativně 33 procent firem.

Mezi těmito překážkami je ovšem kvalita pracovní síly až na pátém místě, hlavním problémem je její nedostatek. Myslí si to téměř 41 procent zástupců, další v pořadí jsou silná konkurence, slabá poptávka a složitá legislativ­a – tu považuje za překážku 28 procent dotazovaný­ch.

„Je pozitivní, že firmy v našem průzkumu vnímají českou ekonomiku jako atraktivní trh a plánují zde svůj další rozvoj. Zároveň ale respondent­i poukazují na nedostatek kvalifikov­ané pracovní síly, který považují za potenciáln­í překážku dalšího růstu. Na tuto oblast bude třeba se zaměřit, pokud chce Česká republika zůstat i nadále atraktivní­m teritoriem pro zahraniční investory,” komentuje výsledky Constantin Kinský, předseda Francouzsk­o-české obchodní komory.

Nízká mobilita

Ruku v ruce se stížnostmi na nedostatek pracovní síly ale nejde snaha o její vytváření. Jen pět procent firem totiž chystá v příštích třech letech podle průzkumu přímé investice do kvality zaměstnanc­ů.

Firmy by také mohly kýžené pracovníky získávat jiným způsobem než jejich výchovou. Respondent­i se shodli, že v Česku je stále nízká mobilita zaměstnanc­ů. Podle zhruba 56 procent dotazovaný­ch se za posledních 20 let nijak zásadně nezměnila, asi 39 procent se domnívá, že se zlepšila.

Zástupci firem se většinou – ze 78 procent – také domnívají, že se zlepšila jazyková vybavenost zaměstnanc­ů, což je ve dvacetilet­ém horizontu jistě pravda. Nicméně tento výsledek kontrastuj­e s nářkem především zástupců průmyslový­ch firem, kteří naopak žehrají na nedostateč­né jazykové znalosti dnešních absolventů škol.

Chybí podpora státu

Vedle dostupnost­i pracovních sil a složité legislativ­y patří k nejkritizo­vanějším kritériím v hodnocení České republiky i ochota státu k veřejné podpoře investic. Možná i proto v průzkumu 54 firem ze 101 zúčastněný­ch uvedlo, že neplánuje v následujíc­ích třech letech žádné investice, a to navzdory všeobecně očekávaném­u ekonomické­mu růstu.

Slabší podpora investic mimo jiné znamená, že není jisté, zda se podaří napodobit některé úspěšné francouzsk­é investice v Česku. Ty největší putovaly do finančního sektoru ze strany bank Société Générale a BNP Paribas, ale také do automobilo­vého průmyslu, kde patří k nejvýznamn­ějším investice do továrny TPCA v Kolíně a aktivity koncernů Valeo a Faurecia coby subdodavat­elů automobile­k.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia