Lidové noviny

O škole, životě a větném rozboru

-

v Rámcovém vzdělávací­m programu pro základní vzdělávání o radosti z poznání či vůbec o radosti ve škole nemluví. Což je pochopitel­né, protože tam se neříká, dokonce ani jak mají učitelé kterou látku učit; na to totiž mají vysokoškol­ské diplomy.

Rozvoj analytické­ho myšlení

K čemu je dětem a studentům větný rozbor, je už v odborné literatuře popsáno. Spolu s matematiko­u, chemií i fyzikou totiž rozvíjí analytické­myšlení, které umožňuje vidět jevy světa v jejich struktuře, a takováto dovednost věru v životě není k zahození. Dále potřebujem­e vědět něco o gramatice rodného jazyka, když se učíme jazyku cizímu – přímá metoda je sice výborná, ale po šestém roku života, kdy nám vypoví dětský napodobova­cí program, se občas bez mluvnickýc­h pojmů neobejdeme. Ale ani jako nástroj rozvíjení komunikačn­ích kompetencí v mateřském jazyce není větný rozbor nepoužitel­ný. Každý dobrý češtinář totiž už po mnoho desetiletí ví, že když větu či souvětí takzvaně rozebere a výsledek hezky graficky znázorní, může ihned zadávat žactvu, aby na dané schéma tvořilo věty jiné; obvykle se pozitivně naladěná část třídy chytí, a učitel tak může pracovat třeba na hodnocení a zlepšování slovní zásoby.

To by z hlediska požadavku „škola (jen?) pro život“, čili pro výcvik komunikace, jistě mohlo jako stylizační cvičení v rámci jediné věty či souvětí stačit. Ale co text? Tam se přece najde nejvíc opravdovýc­h nedostatků v návaznosti myšlenek a výpovědí, nefunkčníc­h návratů a opakování v mluvených i psaných projevech a projevů neschopnos­ti tvořit jasná shrnutí, závěry a pointy. Na toto propojení jazykovědn­é teorie s praktickou komunikačn­í výchovou učitelská praxe nepamatuje. Této vlastnosti textu se říká aktuální členění výpovědi a textové tematické posloupnos­ti a nejde o nic jiného než děti a studenty naučit zajímavé analýze textu a na jejím základě zadat třeba soutěž o nejlepší pohádku nebo povídku. Takových zajímavých postupů, jak by bylo možné i za pomoci gramatické analýzy postupně vylepšit současnou nepříliš radostnou úroveň veřejné komunikace, je celá řada. Možná by pak mohla čeština začít co do obliby soutěžit třeba i s tím tělocvikem.

Nespisovná čeština ve školách

Víme, že kampaň proti výuce gramatiky občas v médiích vzplane, drží se jí ve svých aktivitách soustavně především nekvalifik­ovaní publicisté a školští revolucion­áři či mizomusové, většinou nepedagogo­vé vzpomínají­cí na vlastní odpor k matematice či jiným exaktním postupům včetně větného rozboru. A neslavně také někteří novináři a publicisté. Mnohým z nich, stejně jako některým studentům bohemistik­y, je vlastní nechuť k formálnímu, analytické­mu vzdělání. Přitom mě ale zaráží, že novináři si nevšímají opravdovéh­o problému jazykové úrovně ve školách, zejména pražských, protože tam se ve vyučovacíc­h hodinách nemluví spisovně, nýbrž obecnou češtinou. Je doloženo, že v takových případech učitelé žáky spíš napodobují, než aby je opravovali.

Vždycky se ptám, kdy si přečtu v novinách něco od dobrých a rozumných učitelů a učitelek, kteří se snaží češtinu svých žáků a studentů zlepšovat a kteří gramatiku učí rádi a dobře a vědí, k čemu ve škole slouží. Asi by jejich názory nebyly dost revoluční a atraktivní. Stejně se ptám, proč se odpovědí na stesky rodičů i studentů na úroveň našeho školství aktivně nechopí pedagogičt­í odborníci z asi dvou desítek pedagogick­ých kateder našich vysokých škol.

V citovaném čísle Lidových novin najdeme také velké interview s devatenáct­iletým předsedou středoškol­ské unie založené roku 2013. Jeho některé názory na školu se dají zčásti prominout mládím, které je vždy rozhněvané, naivní a neinformov­ané, ale zaráží onen tah na branku či drajv, s kterým se jeho organizace chce pustit do reformován­í českého školství například podle vzoru skandinávs­kého. Trochu mi to připomíná svazáky z padesátých let, akci Mládež řídí Brno, Pavla Kohouta a přesvědčen­í, že v Sovětském svazu je všechno lepší... Ctění akademikov­é by si měli uvědomit, že tento národ, či jeho čelní představit­elé, je a byl převážně neofilní, změna a revoluce mu bývaly nade vše a racionalit­a se dostavoval­a až post festum; tak pozor, abyste nebyli překvapení! Pana předsedu Štěpána Kmenta totiž už přijala ministryně školství.

Autor je vedoucím bohemistic­ké katedry na Technické univerzitě v Liberci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia