Lidové noviny

Schumi nejlepší? Ne. Anebo ano?

- ANTONÍN VAVRDA

PRAHA Tu otázku si neustále kladou fanoušci celého světa. Kdo je nejlepším jezdcem historie formule 1? Naposledy se ji pokusila zodpovědět trochu netradiční studie univerzity v Sheffieldu.

Tým Dr. Andrewa Bella se rozhodl vyzdvihnou­t skutečné umění jednotlivý­ch jezdců. A to na úkor kvality monopostu, který pilotovali. Procentuál­ně byl tento poměr 85 ku 15 ve prospěch pilota. A k čemu se dopracoval­i? Ačkoliv vyhrál „jen“24 závodů, byl dle této studie nejlepším závodníkem formule 1 legendární Argentinec Juan Manuel Fangio.

Je třeba dodat, že jeho celková závodní kariéra čítala osm sezon, 51 velkých cen a pět titulů mistra světa (dvakrát byl celkově druhý).

Jméno, které mnozí čekali na vrcholu tohoto seznamu – Němec Michael Schumacher – má přitom na kontě přesně o 40 triumfů více, než Fangio odjel závodů.

„Proto si myslím, že podobná srovnání napříč historií nikdy nebudou objektivní. Ani to nejde,“řekl LN dlouholetý komentátor závodů formule 1 Tomáš Richtr. „I když je pravda, že pan Bell a jeho tým pojali celé zkoumání hodně vědecky, založili ho na statistiká­ch.“

Boltovi také nezkrátíte nohy

Zároveň jedním dechem dodává, že faktor kvality monopostu a zázemí úplně opomenout a upozadit také nelze. „Boltovi přece také nezkrátíte nohy jen proto, abyste zjistili, jak by závodil bez této své genetické výhody, ze které těží,“nabízí zajímavé přirovnání Richtr.

A kde se tedy v žebříčku nachází německý pilot, který se v soukromí své švýcarské rezidence zo- tavuje z vážného zranění hlavy při lyžování na konci roku 2013? Až devátý! Dlužno dodat, že hlavně kvůli svému návratu mezi lety 2010 až 2012. Pokud by se počítaly výsledky z jeho „první kariéry“mezi lety 1991 až 2006, obsadil by za Fangiem a Alanem Prostem třetí příčku.

Stále ale dopadl lépe než další známé jméno historie – Rakušan Niki Lauda. Trojnásobn­ý mistr světa není ani v elitní stovce.

„Kdo je dle mého subjektivn­ího pohledu ten nejlepší pilot historie? Naprosto upřímně říkám, že vám žádné jméno říct nedokážu. Nejde to. Já ani subjektivn­ě nevím, kdo je nejlepší ze současné generace. Zda Fernando Alonso, Lewis Hamilton, nebo Sebastian Vettel,“odpověděl Richtr při otázce, jaký je jeho osobní seznam.

Podle britské studie není nejlepším pilotem formule 1 všech dob rekordman Michael Schumacher, ale Juan Manuel Fangio.

Motivátor Schumi

Přidává zajímavé ale: „Že si dokázal Schumacher de facto sám postavit vůz, je tak trochu mýtus. Je však pravda, že svým přístupem, důslednost­í, důrazem na detail a empatií dokázal svůj tým neskutečně motivovat. A tyto schopnosti mělo vedle ně už skutečně jen pár výjimečnýc­h.“

Ani Dr. Bell nebere vlastní studii za zodpovězen­í otázky, kdo je tím nejlepším z nejlepších v historii královny motorismu.

„Odpověď na ni je obtížné najít, protože nevíme, do jaké míry stáli za svými výsledky sami závodníci nebo naopak jejich auta. Formule 1 lidi fascinuje spoustu let a bude i nadále. Každopádně naše statistiky naznačily, že pokud by někteří piloti jezdili pro jiné týmy, zanechalo by to poněkud odlišné výsledky.“

 ?? Při vítězném závodu v roce 1955 FOTO PROFIMEDIA ?? Juan Manuel Fangio
Při vítězném závodu v roce 1955 FOTO PROFIMEDIA Juan Manuel Fangio

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia