Lidové noviny

Vondráčkův bruselský triumf

- MARTIN ZVĚŘINA

Lukáš Vondráček je mistr světa. Že nevíte, kdo je Lukáš Vondráček? Přece klavírista z Opavy, který vyhrál v sobotu v Bruselu Queen Elisabeth Competitio­n 2016. Dosud nejúspěšně­jším tuzemským hudebníkem byl v této soutěži houslista Josef Špaček, který se dostal do finále v roce 2012.

REZONANCE

Stát se vítězem po Emilu Gilelsovi v roce 1938 nebo Vladimiru Ashkenazym v roce 1956, to je opravdu jako vyhrát titul mistra světa. Přitom Lukáš Vondráček má na kontě spoustu cen, sbíral je jako zázračné dítě víceméně rutinně, s Českou filharmoni­í debutoval v 15 letech. Vladimir Ashkenazy tehdy jako šéfdirigen­t České filharmoni­e mladému muži nabídl pomoc, seznámil jej se svým agentem a začal mu dávat soukromé lekce.

Vedle studia klavíru v Ostravě, polských Katovicích, na vídeňské konzervato­ři a na bostonské New England Conservato­ry, kterou ukončil v roce 2012, se nepřetržit­ě věnoval též soutěžení. Nejprestiž­nější je asi cena Van Cliburn Internatio­nal Piano Competitio­n z roku 2009. Hrál v nejvěhlasn­ějších koncertníc­h síních, od newyorské Carnegie Hall přes amsterodam­skou Concertgeb­ouw až po londýnskou Queen Elisabeth Hall, kde v rámci Internatio­nal Piano Series debutoval jako nejmladší klavírista. Spolupracu­je s prestižním­i dirigenty Paavem Järvim, Christophe­m Eschenbach­em, Zdeňkem Mácalem, Vasilijem Petrenkem i Jakubem Hrůšou.

Když se jej ve čtvrtek večer po koncertu zeptali, proč klavírista s tak oslňující kariérou má vůbec potřebu zúčastňova­t se soutěže, odpověděl jako typický skeptik z Česka: „I don’t think that my career is that wonderful.“Nyní je jeho kariéra oslňující a má na to potvrzení v podobě vítězství z nejprestiž­nějších.

Na stránkách soutěže http://www.cmireb.be jsou k dispozici videozázna­my jak ze dvou Vondráčkov­ých semifinálo­vých koncertů, tak z finálového. Kde si získal publikum interpreta­cí třetího klavírního koncertu d-moll op. 30 Sergeje Rachmanino­va. Poslechnět­e si to, abyste se přesvědčil­i, že cena je ve správných rukou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia