Lidové noviny

Dalík musí do vězení

Lobbista si odsedí čtyři roky za to, že si řekl o půlmiliard­ový úplatek. Navrch zaplatí čtyři miliony

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA „Marek byl, je a bude kamarád,“napsal v nedávno vydané knize expremiér Mirek Topolánek. Včera tento exkluzivní vztah ke svému dvornímu lobbistovi Marku Dalíkovi potvrdil, když ho přišel hájit před soud, který rozhodoval o Dalíkově vině v korupční kauze spojené s nákupem obrněnců Pandur.

Dalík si podle jeho svědecké výpovědi jen těžko mohl říct zástupcům rakouské zbrojařské firmy Steyr o úplatek 18 milionů eur (asi půl miliardy korun) s tím, že u premiéra a vlády prosadí pokračován­í obří vojenské zakázky. „Oba jsme v té době byli velice vytíženi a už jsme se potkávali jen velmi málo,“zdůvodnil Topolánek, proč na něj lobbista údajně neměl vliv.

„Dobrá zpráva pro slušňáky“

O moc prosazovat své zájmy prý jeho dlouholetý přítel a poradce přišel v době, kdy se ODS stala součástí vlády a Dalík odmítl nastoupit do exekutivní funkce.

„Pak už jsme spíše občas konzultova­li politický vývoj a pomáhal mi třeba s přípravou na televizní duely s (tehdejším šéfem ČSSD) Jiřím Paroubkem,“dodal expremiér.

I přes Topolánkov­u snahu si však Dalík u Vrchního soudu v Praze včera vyslechl nepříjemný rozsudek. Soudce Martin Zelenka mu udělil čtyřletý trest vězení, a navrch mu přidal čtyřmilion­ovou peněžitou pokutu. Pokud by ji nezaplatil, posedí si ve vězení o dva roky déle. „Myslím si, že je dobrá zpráva pro všechny sluš- Marek Dalík si včera u Vrchního soudu v Praze vyslechl rozsudek v odvolání. Soud potvrdil, že lobbista spáchal trestný čin při nákupu pandurů. Místo korupce se ale dopustil podvodu.

né občany v této zemi, že osoba, která se nacházela v bezprostře­dní blízkosti předsedy vlády a dopustila se bezskrupul­ózního jednání, je pravomocně odsouzena,“vyjádřil spokojenos­t náměstek pražské vrchní státní zástupkyně Adam Bašný.

Soudce ale překvalifi­koval původní trestný čin korupce na pod-

vod. Podle něj totiž nelze prokázat, že se Dalík 18 milionů eur snažil získat pro některé z členů vlády, kteří pak měli rozhodnout o pokračován­í masivní zbrojní akvizice. Místo toho soudce řekl, že lobbista chtěl peníze zřejmě pro sebe.

„Při schůzce v restauraci U Malířů uvedl v omyl účastníky setká-

ní tím, že předstíral napojení na osoby ve vládě, které mohou o zakázce na nákup pandurů rozhodnout,“zdůvodnil svůj verdikt Zelenka.

Dalík mohl dostat pět až deset let vězení. Soudce ale trest snížil pod zákonnou hranici kvůli tomu, že od spáchání trestného činu uplynula dlouhá doba. O úplatek

si Dalík řekl v roce 2007. Celá věc se provalila o další čtyři roky později, kdy o ní promluvil bývalý zaměstnane­c rakouské firmy Steyr Stephan Szücs.

Po vynesení rozsudku nechtěl lobbista ani jeho advokáti s nikým z médií hovořit. Beze slova odešli z jednací místnosti i z budovy soudu.

 ?? FOTO ČTK ??
FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia