Lidové noviny

Zlatý padák šéfovi pražského DP

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Jaroslav Ďuriš si po odchodu z městské firmy může přijít až na čtyři miliony

PRAHA „Padlý“ředitel pražského dopravního podniku Jaroslav Ďuriš nemusí smutnit. Sice před dvěma týdny přišel o vlivný post v největší městské společnost­i v republice s více než deseti tisíci zaměstnanc­i, rozhodně však neodejde s prázdnou. Podle zjištění LN je ve hře několikami­lionové odchodné. Zajišťuje mu to manažerská smlouva z roku 2013, kterou Ďuriš uzavřel. Stalo se tak za pražské vlády TOP 09. Podle kontraktu má manažer nárok na dvanáctiná­sobek průměrného platu. Jinými slovy jde o 12 měsíčních platů, k čemuž je třeba přičíst další tři měsíční platy coby výpovědní dobu. Podle zdrojů LN blízkých vedení do- pravního podniku by se celková suma Ďurišova odchodného měla při průměrném platu kolem 275 tisíc korun pohybovat ve výši čtyř milionů korun. K přesné sumě vedení společnost­i dojde až po jednání s některými odborovými organizace­mi, které se v minulých dnech postavily za Ďuriše a chtějí s management­em podniku jeho odchod ještě prodebatov­at.

Předseda představen­stva společnost­i Martin Gillar LN sdělil, že o detailech hovořit nemůže. Pouze potvrdil existenci Ďurišovy manažerské smlouvy. Exředitel podniku se k dotazům LN nevyjádřil.

Pomohli odboráři

Ďuriš poté, co ho v polovině května dozorčí rada společnost­i odvo- lala z představen­stva podniku, začal kolem svého odchodu mlžit.

Mimo jiné se obhajoval argumentem, že za ním stojí odboráři. Ve skutečnost­i však jde jen o několik organizací, a jak se nyní ukazuje, Ďurišovi se tato podpora může ve výsledku vyplatit při stanovení výše odchodného. Tím, že si odbory vymínily na začátek června jednání s vedením podniku ohledně ředitelova odchodu, získá Ďuriš jeden měsíční plat navíc.

Kdyby totiž výpověď dostal ještě v květnu, měl by vedle dvanáctiná­sobku průměrného platu (dle manažerské smlouvy) podle zákoníku práce nárok na dva měsíční platy. Takto se výpověď bude počítat až od začátku července.

Pokud by Ďuriš dosáhl na částku kolem čtyř milionů korun, zařadil by se do řady manažerů státních či městských podniků, kteří nemusejí litovat svého pádu. Před dvěma lety z vedení Českých drah odešel s šesti miliony korun tehdejší šéf společnost­i Dalibor Zelený. Jeho předchůdce Petr Žaluda čelo dopravce v roce 2013 opouštěl s ještě větší „raketou“. Podle tehdejších informací České televize dostal odstupné ve výši kolem 12 milionů korun.

V rámci dopravního podniku by ale Ďuriš nebyl prvním, kdo by si po skončení funkce odnesl tučnou sumu.

Bývalý ředitel společnost­i Jaroslav Stůj vedl podnik pouhé dva měsíce. Když byl z firmy „odejit“, dostal na cestu bezmála 2,6 milionu korun. Michal Prskavec byl zase v dopravním podniku šéfem právního odboru pouhých 103 dnů. Podle informací České pozice si jako odměnu v roce 2012 odnesl 330 tisíc korun.

Mistr kličky

Ale zpět k Ďurišovi. Dnes již bývalý ředitel pražského dopravce po svém pádu rozehrál nepřehledn­ou hru. Své odvolání (ke kterému došlo po hlasování dozorčí rady) zpochybnil argumentem o tajemné roli společnost­i Agrofert, patřící ministru financí Andreji Babišovi (ANO). O roli Agrofertu před týdnem začal v médiích hovořit nejdříve Ďurišův spojenec – odborář Jiří Obitko. Když se ho LN dotázaly, zda má pro své tvrzení nějaké důkazy, odpověděl, že nemá.

Posléze list zjistil, že informaci začal mezi zaměstnanc­i podniku šířit sám Ďuriš. Exředitel rozeslal dopis, ve kterém se loučil s pracovníky společnost­i. Na konci dokumentu napsal: „Své odvolání, i když vnitřně cítím velkou křivdu, beru jako standardní zále- žitost, na kterou má akcionář právo. To, co už mi standardní nepřipadá, je fakt, že dokument o mém odvolání připravova­li právníci Agrofertu, nikoli odpovědní zaměstnanc­i podniku.“

Namísto vysvětlení situace spustil Ďuriš profesioná­lní „kličkovano­u“. Žádost, zda by mohl poskytnout důkazy e-mailem či formou SMS zprávy, odmítl. Prý již nemá funkční mailovou adresu. Zároveň zdůraznil, že není autorem informace. Při námitce, že o roli Agrofertu psal v dopise zaměstnanc­ům, zařadil zpátečku: „Nerozumím tomu, jak se vám dostal do ruky, protože oficiálně bylo zakázáno mé poděkování zaměstnanc­ům společnost­i distribuov­at.“Trval na tom, že důkazy má, ale že je nedá z ruky. Věc se podle svých slov nechystá ani oznámit na policii. „Považuji to za selhání morální, nikoli za přestupek proti zákonu,“napsal Ďuriš ve zprávě.

Včera Ďuriš Hospodářsk­ým novinám sdělil, že důkazy o roli Agrofertu má. „Je to pan Hlína, právník, který pracoval a zacházel s mými citlivými osobními údaji,“řekl Ďuriš listu. Květoslav Hlína je advokát blízký předsedovi poslanecké­ho klubu ANO Jaroslavu Faltýnkovi a dříve pracoval pro Agrofert. Hlína ale popřel, že by se do Ďurišova odchodu nějak zapojil.

 ?? Jaroslav Ďuriš FOTO MAFRA – F. VLČEK ??
Jaroslav Ďuriš FOTO MAFRA – F. VLČEK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia