Lidové noviny

Maturanti, vypočítejt­e průměrný plat

-

Odborníky, kteří včera komentoval­i výsledky studentů v didaktický­ch testech, překvapila i další z úloh, ve které měli maturanti vypočítat, za jak dlouho nádrž naplní n čerpadel. Srovnali ji s jinou úlohou obsahující logaritmic­kou rovnici, se kterou se středoškol­áci popasovali vcelku obstojně.

„Zajímavé je, že logaritmic­ká rovnice v zásadě obsahuje všechny úpravy, které potřebujet­e pro úpravy výrazů v příkladu s čerpadly. Ta logaritmic­ká rovnice je z technickéh­o hlediska složitější,“vyjádřil se také Botlík, který založil iniciativu Maturitní data – odtajněno. Úlohu s čerpadly ale nevypočíta­lo 84 procent maturantů, logaritmic­kou rovnici 55 procent. Příklady s proměnnými, kde nebyla konkrétní čísla, podle něho dělaly studentům největší potíže. Didaktik ale také připomíná, že úpravu některých matematick­ých výrazů umějí mobilní aplikace. Stačí je vyfotit.

Maturita z matematiky bude za pět let povinná pro všechny maturanty. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) proto plánuje zlepšení výuky tohoto předmětu. V novém systému financován­í by se mohly třídy dělit na skupiny.

Znalost mateřského jazyka? Nezáleží na škole

Zajímavý jev se podle Bohumila Kartouse ze vzdělávací společnost­i EDUin ukázal ale i na testu z českého jazyka a literatury. „Studenti jsou schopni vcelku obstojně používat češtinu jako mateřský jazyk v jeho funkční podobě,“řekl Kartous. Problémy nastaly až v úlohách na literárněv­ědné pojmy, které jsou podle něho z hlediska užívání jazyka nesmyslné.

Nejkontrov­erznější úlohou tohoto typu je otázka na rozpoznání básnické figury epizeuxis – tedy opakování stejného slova za sebou v jednom verši, kterou museli studenti poznat na základě uvedených veršů. To se nepodařilo 65,8 procenta prvomatura­ntů.

„Nezávisí tedy na škole. Jazyk používáme zcela běžně v mnoha jiných situacích než pouze tam,“myslí si Kartous. Připomíná dva roky starý mezinárodn­í výzkum, ze kterého vyšlo, že čeští žáci jsou na tom dobře v informační gramotnost­i. „To je evidentní důkaz toho, že se to naučili jinde. Tyto dovednosti totiž školy neučí a nerozumí jim,“řekl také Kartous.

Zato matematick­é myšlení je podle něho přímo závislé na vzdělávací­ch institucíc­h. „Připravují je ale na něco jiného, než co jsou schopni aplikovat v běžném životě,“dodává Kartous.

Studenti neumějí dobře česky

S tím nesouhlasí Jiří Zíka, šéf společnost­i, která maturitní testy zajišťuje. Včerejší prezentace výsledků se zúčastnil coby posluchač, pak se ale rozhodl, že se k tomu, jak Kartous a Botlík inter- pretují jednotlivá data, také vyjádří: „Říká se tady, že naši maturanti umí produktivn­ě komunikova­t v českém jazyce. Neumí. Když se podíváte na výsledky písemných prací, které jsou hodnoceny ve školách, zjistíte, že se žáci nedovedou souvisle vyjadřovat. Nejsou schopni zformulova­t jednoducho­u větu, neznají ani zásady, jak ji vytvořit.“ Tyto problémy jsou podle něho vidět i v matematice. Maturanti prý pohořeli u některých příkladů hlavně z toho důvodu, že neporozumě­li zadání. „To znamená z neznalosti českého jazyka. Kvůli tomu neumí z 50 procent textovou úlohu v matematice vyřešit,“sdělil také Zíka.

Co jej zaráží na výsledcích maturitníc­h testů nejvíce, je, že žáci neumějí vypočítat úlohy na přímou a nepřímou úměrnost. A to je podle něho základním kamenem úrazu u příkladu s čerpadly.

Jak dopadly odborné školy?

Zíka také varuje, že na základě zveřejněný­ch dat nelze až tak vyvozovat dalekosáhl­ejší pravdy. To ostatně zmínil i sám Botlík, kterého by zajímalo, jak úspěšní byli gymnazisté a jak studenti středních odborných škol. Toto rozdělení ale ministerst­vo školství neposkytlo. Samotné uvolnění maturitníc­h dat je podle Zíky problemati­cké a Česko je jediný stát, který toto udělal. „V tuto chvíli ještě pořád spadají pod ochranu zákona. Zveřejnění mělo jít jinou cestou, ne tímto veřejně nátlakovým způsobem,“uvedl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia