Lidové noviny

Uživatelů konopí je v Česku nejvíc v Evropě

-

PRAHA/LISABON Mladí Češi nadále vedou evropské statistiky uživatelů konopných drog. Marihuanu nebo hašiš užila v posledním roce aspoň jednou více než pětina lidí ve věku 15 až 34 let. Ve skupině od 15 do 16 let má zkušenost s konopím dokonce 42 procent Čechů. Vyplývá to ze včera zveřejněné výroční zprávy Evropského monitorova­cího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA). Kromě rostoucí obliby marihuany a hašiše začíná po celé Evropě včetně Česka po letech útlumu opět růst popularita extáze a stále větší problém představuj­í i drogové náhražky, takzvané legal highs.

Evropská zpráva analyzuje informace z různých oblastí drogové problemati­ky převážně za roky 2015 a 2014, někdy i starší, a to z osmadvacet­i členských zemí Evropské unie, z Norska a Turecka. Zatímco mladí Češi ve věku 15 až 34 let evropskou statis- tiku zneužívání konopí s 28,7 procenta vedou, v kategorii od 15 do 64 let skončilo Česko až na šestém místě z 30 sledovanýc­h zemí. Větší zkušenost měli v této skupině s konopnými drogami lidé ve Francii (téměř 41 procent), Dánsku, Itálii, Španělsku a Británii.

Hlavní výrobce pervitinu

Rekordmany jsou ve zkušenoste­ch s konopnými drogami Češi mezi 15. a 16. rokem věku (42 procent). O tři procentní body za nimi zaostávají Francouzi, o třetí příčku se dělí mladí Španělé a Nizozemci (27 procent).

Pozornost zpráva věnuje také problemati­ce pervitinu v Česku, které je v Evropě jeho největším výrobcem. Zatímco dříve se ale produkce soustředil­a do malých varen a pervitin vznikal pro místní potřebu, v poslední době objem jeho výroby roste a zapojily se do ní organizova­né zločinecké skupiny. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia