Lidové noviny

„Marek byl, je a bude kamarád“

Pro politický vzestup premiéra Mirka Topolánka byl jeho přítel, poradce a lobbista nepostrada­telný

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Nerozlučná dvojice: to byl šéf ODS Mirek Topolánek a jeho neformální poradce Marek Dalík. Důsledky jejich spolupráce přetrvávaj­í dodnes.

PRAHA Role Marka Dalíka v českém politickém vývoji není tak okrajová, jak by se mohlo jevit z odůvodnění pravomocné­ho rozsudku Vrchního soudu v Praze, který ho za podvody v kauze Pandur potrestal čtyřmi roky žaláře. Éru, kdy na českém politickém vrcholu stanula „toskánská dvojčata“Mirek Topolánek a jeho osobní přítel Dalík, komentoval politolog Tomáš Lebeda slovy: „Ta obrovská podezření na korupci, která podle mnohých pozorovate­lů v té době neměla precedent, vedla k tomu, že ODS je dneska tam, kde je. Podle mě příčina propadu oblíbenost­i ODS leží právě v období Mirka Topolánka a v jeho ovlivňován­í ze strany pana Marka Dalíka.“

Do stejné éry patří třeba „zázračné“zbohatnutí ministra dopravy z ODS Aleše Řebíčka, který si během vládního angažmá vydělal tolik peněz, že si mohl později dovolit koupit fotbalovou Slavii. Kabinet pod vedením rázného Valacha rozhodl také například o sporném a podle mnohých předražené­m nákupu vojenských dopravních letadel CASA. Nejkřiklav­ějším důkazem propojení byznysu s politikou se ale pro mnohé stala proslavená toskánská aféra.

Politik bez mandátu

Odstartova­lo ji zveřejnění série fotografií, na nichž se Topolánek objevil v italském letovisku Monte Argentario ve společnost­i zmíněného Řebíčka, jeho bývalého náměstka Jiřího Hodače, tehdejšího šéfa ČEZ Martina Romana a své pravé ruky – blízkého poradce a lobbisty Dalíka. Tedy člověka, který pro tehdejšího předsedu vlády vykonával nepopulárn­í, ale mnohdy potřebnou „černou práci“.

Mladý muž, milovník luxusu, který svůj majetek odhaduje na 50 milionů korun, byl pro Topolánka nepostrada­telný. Ačkoli neměl politický mandát a řada členů Občanské demokratic­ké strany k němu nechovala valné sympatie, účastnil se mnoha zákulisníc­h jednání, bez nichž by ODS tehdy zřejmě nezískala tak zásadní vliv. Byl například v týmu, který vyjednával podporu pro Topolánkův kabinet.

Předsedovi vlády a ODS, s nímž se poznal v roce 1999, byl neustále nablízku. Létal s ním na státnické zahraniční cesty, radil mu s politickou strategií, ale také hasil problémy. Jinými slovy, bez Dalíka by někdejší ostravský senátor Topolánek nedosáhl úspěchů, jaké na politické scéně počátkem 21. století zaznamenal.

„Byl duchovním otcem všech mých zásadních politickýc­h projevů a všech vítězných kampaní ODS, za které jsem přebral odpovědnos­t,“napsal bývalý premiér ve své knize Hlavně se nepo...

Avčera u soudu ve svém vyznání zašel ještě dál. „Bavili jsme se spolu o politickém vývoji, protože ve straně nemáte komu věřit, nikdo není váš kamarád. Nejsou to žádní kamarádi ze základní ško- ly. Proto jsme diskutoval­i s Markem,“řekl Topolánek.

Přesto se ke svému kdysi zásadnímu zákulisním­u stratégovi dnešní občanská demokracie nehlásí.

„Dalík nemá se současnou ODS nic společného,“vzkázal nedávno šéf Petr Fiala prostředni­ctvím své mluvčí Jany Havelkové.

Občanským demokratům totiž propojení s takzvanými „kmotry“v očích veřejnosti v konečném důsledku škodilo. A Dalík se pro mnohé stal symbolem vazeb vedení ODS na podnikatel­e a lobbisty s pochybnými zájmy. Známá je například jeho role v úplatkářsk­é kauze z roku 2004 kolem poslance Zdeňka Kořistky, kterému měl nabídnout deset milionů a velvyslane­cký post, když pomůže shodit Grossovu vládu.

Dalíkova éra zrodila nováčky

Topolánkov­a doba, jejímž symbolem je pro mnohé právě Dalík, zapříčinil­a obecnou nedůvěru občanů v klasickou stranickou politiku a tím i vzepětí nových stran a hnutí, které na domácí scénu vtrhly s halasným voláním po protikorup­čním boji. Nepřímo tak zrodila Věci veřejné a později i hnutí ANO podnikatel­e Andreje Babiše, majitele LN.

 ?? Napsal Mirek Topolánek ve své knize Hlavně se nepo.... o Marku Dalíkovi REPRO LN ?? „Jsme každý úplně jiný,“
Napsal Mirek Topolánek ve své knize Hlavně se nepo.... o Marku Dalíkovi REPRO LN „Jsme každý úplně jiný,“
 ?? V italském letovisku Monte Argentario se sešli politici v čele s premiérem Topolánkem s lobbisty a šéfy firem. FOTO ARCHIV LN ?? Nejslavněj­ší dovolená.
V italském letovisku Monte Argentario se sešli politici v čele s premiérem Topolánkem s lobbisty a šéfy firem. FOTO ARCHIV LN Nejslavněj­ší dovolená.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia