Lidové noviny

Marek Dalík musí do vězení, řekl soud

-

Dokončení ze strany 1

Bývalý premiér Mirek Topolánek reagoval ve své letos vydané knize nazvané Hlavně se nepo.... už na první trest pro Marka Dalíka, který počátkem února vynesl pražský městský soud.

„Jeho odsouzení pokládám bez nadsázky za projev politické rituální popravy a justiční zvůle!“napsal.

I včera zopakoval, že je jeho vztah s lobbistou od počátku záměrně démonizová­n. „Jiří Paroubek a jeho okolí vymysleli strategii ,Dostat Topolánka přes Dalíka‘. Ukázali lidem, že Markův vliv je větší, než skutečně byl,“řekl expremiér před soudem.

V knize i při svědecké výpovědi nicméně přiznává, že by bez svého nejbližšíh­o poradce, s nímž se seznámil v roce 1999, nedosáhl do vysokých pater politiky.

Bludiště pandur

Případ přezbrojen­í českého vojska na moderní obrněné transporté­ry Pandur patří ke komplikova­ným politickým kauzám politiky posledního desetiletí.

O nákupu rozhodla nejprve vláda premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) v roce 2006. Mělo jít o pořízení 200 vozidel, určených převážně pro transport pěchoty.

Na konci roku 2007 ale rozhodnutí zrušil následujíc­í kabinet s Topolánkem v čele, aby o půl roku později uzavřel novou zakázku, v jejímž rámci Češi koupili 107 obrněnců z rakouské společnost­i Steyr za 14,4 miliardy korun.

Podezření o úplatcích vyplynulo z článků Mladé fronty DNES z počátku roku 2010. List tehdy zveřejnil rozhovory s bývalými manažery Steyru, kteří hovořili o provizích pro politické strany.

V tom samém roce začala podezřelý obchod prošetřova­t rakouská protikorup­ční prokuratur­a a následně nákup začal vyšetřovat společný tým českých a rakouských policistů.

O rok později pak server Novinky.cz uvedl, že si Dalík měl říct o půlmiliard­ový úplatek za to, že česká vláda bude v akvizici transporté­rů pokračovat.

V říjnu 2012 lobbistu policie zadržela, soudce jej však odmítl vzít do vazby. Soud s Dalíkem započal koncem června 2014. Skončil včera.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia