Lidové noviny

Jak se pracuje s odposlechy

- MARTIN SHABU

PRAHA „Mluvčí má mírně omezenou motoriku mluvidel. Jeho projev má soukromý charakter a lze jej popsat jako stylově standardní až substandar­dní.“I takový může být pohled na Ivo Rittiga, který se od pondělka hájí u soudu v kauze úniku informací z BIS. Minimálně ho takto ve znaleckém posudku popsala odbornice na forenzní fonetiku Marie Svobodová.

„V systému souhlásek se projevuje mírně nestandard­ní artikulace sykavek (ostřejší výslovnost) a nepravidel­ně hlásek R (ostřejší vibrace), Ř (oslabená vibrace),“stojí v posudku Rittigova hlasu, jež se LN podařilo získat. Objevuje se u něj i tendence krátit samohlásky. Jeho oblíbenou vazbou je spojení prosim tebe.

Znalkyně Svobodová vystupo- vala jako svědkyně u líčení v kauze okolo Jany Nečasové v pondělí. Tehdy uvedla, jakým nástrahám čelí. Nejprve musí nahrávku vyčistit od ruchů a šumů. K tomu odborníkům pomáhá speciální software. „Snažila jsem se odstranit pouze ty ruchy a šumy, aby nedošlo k sebemenším­u zkreslení mluvené řeči ve smyslu robotizace hlasu, kde by se ztratila přirozenos­t mluveného projevu.“

Jenže ani počítač nepomůže vždy. Problém může nastat například, pokud je v místnosti, kde je aktivovaná štěnice, puštěný televizor. A to se stalo i v případě nahrávek z pokoje pražského hotelu Jeden z policejníc­h odposlechů z jara 2012 zachytil konverzaci právníka Davida Michala s Ivo Rittigem. Rozebírali spolu aktuální politickou situaci v zemi, které tehdy vládla koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných s neformální­m lídrem Vítem Bártou. Policejním prezidente­m byl tehdy Petr Lessy. LN získaly část přepisů hovoru. MICHAL: No ale na druhou stranu měl jsem takovej pocit, že jsou teďka zauzlovaný neuvěřitel­ně, to si myslím, že jako nehraje, protože ona říká, Lessy špatný, vůbec se tady neobjevil, ve finále Bárta nás tady vydírá, každej den řeší, že chce spravedlno­st, dopravu, šéf mu řek, ať Ventana, kde Rittig úřadoval. „Je-li (na záznamu) televize a hovor, tak je to současnými metodami neodfiltro­vatelné,“dodala Svobodová.

Další práce čeká toho, kdo bude záznam přepisovat. Pět minut nahrávek se v praxi rovná asi hodině přepisován­í. Mluvčí někdy není srozumitel­ný, jindy zase mluví příliš rychle...

Advokátova plevelná slova

Nejen Rittiga bylo potřeba v hovorech identifiko­vat. K hlasu jeho dvorního právníka Davida Michala z advokátní kanceláře MSB Legal policejní expertiza ob- jde do pr..., že teď (nesrozumit­elné – pozn. red.) mimořádný volby, že nic takového nebude, jo teďka neví, co ta topka, příští tejden soud, víš, prostě teď jsou, jsou podle mě jako úplně dezoriento­vaný. Jo. Stěžovala si, že tam nechodí Pavel Němec (bývalý ministr spravedlno­sti a vlivný advokát – pozn. red.) už, že se už měsíc vykašlal, jsou plně jako, že ho tam měsíc neviděla. RITTIG: On jí asi Nečas neřek, že (nesrozumit­elné – pozn. red.) si myslím.

... MICHAL: Ona říká (pravděpodo­bně míněna Jana Nečasová – pozn. red.), že ten Bendl rozumí akorát koním sahuje toto: „Hlas mluvčího je hlubší střední až střední polohy, velmi znělý a plného tónu bez dalších atributů.“Na jiném místě si všímá jeho mluvy: „Projev je dále nepravidel­ně provázen hezitačním­i zvuky ( např. porušování souvislé řeči vokály – ééé nebo hmmm, odkašláván­í, neartikulo­vané zvuky – pozn. red.), občas substituov­án plevelnými slovy typu jakoby, ty vole, prostě, no, že jo...“

Podle odborníků je zajímavý obsah jeho projevu. Ten charakteri­zují jako výrazný, tvrdý, jednoznačn­ý a dobře promyšlený. Michal také v souvislé řeči formulu- a Vydrovi, a jestli se ková nebo neková, a to je prostě v pr… Jo a jakoby že je to naše vina, že to je prostě debil takovej, to všichni víme, a že to je jako naše, že máme tři zlatý žíly na tom ministerst­vu a že jsou všechny vlastně rozjebaný. (Vzápětí zmiňuje Pozemkový fond, jeho ředitele Radima Ziku, České lesy a Budvar.) RITTIG: Tak ve svý podstatě máš říct Bendlovi, špatně jsi to, ty blbe, pochopil. Tomáš (Jindra), máme si dávat větší pozor.

.... Jindy Michal Rittigovi vyprávěl, jak se ocitl v kanceláři premiéra Nečase. MICHAL: Posadili mě a já, jak to tam neznám, zavřeli za mnou dveře, já je zpravidla delší věty, gramaticky správné. Nezvyklá je jeho intonace. „Melodické kadence na konci promluvový­ch úseků bývají v převaze nefinální – stoupavé – mluvčí je užívá i na konci syntaktick­é věty, kde by byl náležitý pokles melodie,“tvrdí experti přes hlasy ve zprávě.

Právě kvalita nahrávek z hotelu Ventana je přitom předmětem kritiky obžalovaný­ch. Narozdíl od státních zástupců tvrdí, že žádnou trestnou činnost nedokládaj­í. Experti sami hovoří o snížené kvalitě odposlechu v závislosti na vzdálenost­i zařízení od mluvčího či při hovoru více osob současně.

Důležitou roli v policejní práci hrají experti na hlas. Pomáhají detektivům určit, čí hlas je zachycen v prostorové­m odposlechu. Nejinak tomu bylo i v případě klíčové štěnice umístěné v hotelu Ventana v Praze, na kterou se ukládaly záznamy rozhovorů Ivo Rittiga a jeho spolupraco­vníků.

jsem telefonova­l s tebou a oni zabouchli a nic, nikde nikdo nebyl, tak jsem si říkal, ty jo, nějakej průser, někomu vlezu někam do postele nebo něco. Pak přišla Nagyová a říká, jo, běž si sednout tady dozadu a mrskla mě do premiérský pracovny. Já tam sedím jak hříbek, něco jsem si připravova­l a otevřely se poslední dveře a tam Nečas s taškama a říká: Jé, dobrý den, dobrý den. A Nečas pardon. A já říkám, pardon já, to je vaše pracovna. A on mi říká: Ne, ne, já počkám vedle a zase zmizel pryč. Přišla Nagyová a říkám, že jsem teďka viděl Nečase a on zase vypad. A ona říká: Ono už je to tady jako moje, on si sedne vedle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia