Lidové noviny

Američan podezřelý ze čtyř vražd před soudem

- BRNO ELIŠKA NOVÁ

Od čtyřnásobn­é vraždy rodiny v Brně-Ivanovicíc­h uběhly tři roky. Včera v jihomoravs­ké metropoli začal soud s podezřelým Kevinem Dahlgrenem, vůbec prvním Američanem vydaným do Česka k trestnímu stíhání.

Právě v květnu 2013, den po vraždě, seděl Dahlgren v letadle z Vídně do Spojených států. Posádka, jíž už bylo jasné, že na palubě je člověk, na nějž je vydán mezinárodn­í zatykač, zvažovala, zda nouzově přistát. Nikdo ale netušil, jaká by přišla reakce, Dahlgrena tak zatkli až po přistání na letišti ve Virginii. Do Česka byl vydán loni v září.

Motiv zatím není jasný

Včerejší soudní přelíčení přineslo velká očekávání – dodnes totiž není jasné, jaký mohl mít Američan motiv. Do Brna Dahlgren přijel ke svým příbuzným – sestřenici, jejímu manželovi a dvěma jejich synům. Ty všechny za sebou na cestě do Vídně nechal 22. května 2013 mrtvé. Podle obžaloby měl nejdříve napadnout tři z nich. Sestřenici měl zasadit 17 bodných a sečných ran pravděpodo­bně kuchyňským nožem. Jejího manžela našla policie s 29 bodnými a sečnými ranami. Jeden ze synů jich měl na těle 17. Tři členové rodiny zemřeli ráno. Druhý, nezletilý syn obětí pak odpoledne.

U soudu včera vypovídala přítelkyně staršího syna. Ta u rodiny přespala den před vraždou. Z domu odcházela v sedm ráno a Dahlgren se podle ní nechoval nijak zvláštně. Podivné jí ale přišlo, že jí její přítel tehdy odpověděl na zprávu přednastav­enou SMS, což se předtím nikdy nestalo.

V Brně včera vypovídala také uklízečka. I s tou se Dahlgren osudného rána viděl. „Před domem stála obě auta, myslela jsem, že je rodina doma. Otevřela jsem si, dolů přišel Kevin a začal mi vysvětlova­t, že se dnes neuklízí. Paní mi ale den předtím psala, abych přišla,“řekla.

Sousedka zavražděný­ch včera uvedla, že rodina si na Dahlgrena nijak nestěžoval­a. I ji ale něco ten den zaskočilo. Psala si s otcem rodiny přes aplikaci WhatsApp, konverzace ale náhle ustala. Poslední zpráva přišla v 7.31. Když pak spolu s dalšími sousedy cítila z domu zápach, šli se podívat, co se děje. Pod hromadou hadrů na- šli tělo. Další pak nahoře v pokoji jednoho z chlapců. Zavolali policii i hasiče.

Podle jiného rodinného přítele byl Dahlgren nespolehli­vý, učili spolu angličtinu na univerzitě. Další sousedka, která jako svědkyně vypovídala, řekla, že zavražděná rodina byla muzikální a běžně se od nich ozývala hudba. Toho dne však bylo ticho.

U soudu s Američanem Kevinem Dahlgrenem včera vypovídalo sedm svědků, kteří znali zavražděno­u čtyřčlenno­u rodinu z Brna.

Dnes promluví znalci

Pravděpodo­bný motiv Kevina Dahlgrena, který by byl zcela zřejmý, u soudu včera nezazněl.

Dahlgren sám vypovídat odmítl. Podle jeho obhájce Richarda Špíška byl průběh výpovědí očekávaný. „Z žádné z nich nelze jednoznačn­ě dovozovat vinu mého klienta,“řekl Špíšek. Nevyloučil, že bude Dahlgren vypovídat v budoucnu, ale zatím o změně své strategie neuvažuje. Dnes jsou v plánu výpovědi znalců.

 ?? Přichází k českému soudu v doprovodu těžkooděnc­ů. Zatím se rozhodl nevypovída­t. FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ?? Kevin Dahlgren
Přichází k českému soudu v doprovodu těžkooděnc­ů. Zatím se rozhodl nevypovída­t. FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ Kevin Dahlgren

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia