Lidové noviny

Bendl: Rittigovi jsem nevynášel

-

PRAHA Bývalý ministr zemědělstv­í Petr Bendl (ODS) včera u soudu v jedné z kauz okolo Jany Nečasové (dříve Nagyové) odmítl, že by měl co do činění s únikem utajované zprávy BIS do prostředí lobbisty Ivo Rittiga. Ten se podle obžaloby zajímal o to, co o něm agenti napsali. Detektivov­é a státní zástupci pracovali s podezřením, že informace o tajné zprávě BIS, která údajně popisuje Rittigův vliv, se k lobbistovi dostala právě od někdejšího šéfa resortu zemědělstv­í Bendla. Obsah této zprávy pak měl získat přes svého dvorního právníka Davida Michala od Nečasové.

Kromě Rittiga, Nečasové a Michala čelí obžalobě advokát Tomáš Jindra, který byl za Bendla v dozorčí radě Budvaru. „Celé je to založeno na ‚jedna paní povídala‘. Dělá se z toho více, než to ve skutečnost­i je,“prohlásil Bendl, když vycházel ze soudní síně. U jeho výpovědi před soudem však nesměla být veřejnost.

Počátkem roku 2012 se dostal do vedení Budvaru Jindra, který měl za úkol zjistit pro Bendla podrobnost­i o hospodařen­í firmy. Po kritice jeho napojení na lobbistu Rittiga byl však Bendl nucen Jindru ze společnost­i stáhnout. Požadoval to po něm premiér Nečas. V březnu 2012 zachytily policejní štěnice rozhovory Rittiga, Michala a Jindry, jak spolu v hotelu Ventana v centru Prahy rozebírají situaci kolem Jindry. Právě odposlechy představuj­í klíčový důkaz v případu.

Podle Bendlových slov byl ale Rittigův vliv na resort zemědělstv­í nulový. „Byl kolem toho mediální humbuk, který se premiérovi samozřejmě nelíbil. Dokladoval jsem mu, jaké informace ( od vedení Budvaru) chci a že mi je odmítají dát. Výsledkem bylo, že se všichni vrhli na pana advokáta Jindru,“zastal se bývalého poradce Bendl. Podle něj to ale s únikem informací z BIS nesouvisí. Jindra je obžalován z toho, že spolu s Rittigem naváděli Michala k trestné činnosti. Žalobci stavějí na tom, že Michal měl následně vyzvědět od Jany Nečasové informace z tajné zprávy BIS. Všichni však během líčení vinu popřeli.

Včera vypovídal i expremiér Nečas. „Jeden ze svědků byl motivován spíš osobními vazbami k rodinnému příslušník­ovi, který byl obžalován. Podle našeho názoru nevypovída­l věrohodně,“uvedl v narážce na Nečasova slova u soudu státní zástupce Martin Brzobohatý. sha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia