Lidové noviny

Na Euru hrozí teror, varují Američané

- WASHINGTON

Ministerst­vo zahraničí USA včera upozornilo Američany na možné teroristic­ké útoky v Evropě letos v létě. Varování je platné do konce srpna. „Varujeme občany USA před rizikem teroristic­kých útoků po celé Evropě, jejichž cílem mohou být velké akce, turistická letoviska, restaurace, obchodní střediska a dopravní síť,“uvádí se v prohlášení. „Velké množství turistů, kteří během letních měsíců navštíví Evropu, bude představov­at velké terče pro teroristy plánující útoky na veřejná místa, zejména při příležitos­ti velkých akcí,“upozornilo ministerst­vo.

Americká diplomacie zvlášť varovala před možným útokem na evropský fotbalový šampionát, který bude v červnu a červenci hostit Francie. „Stadiony, fanouškovs­ké zóny a prostory s přenosem zápasů fotbalovéh­o turnaje ve Francii a po celé Evropě jsou možným terčem teroristů, stejně jako i jiné velké evropské sportovní podniky a veřejná shromážděn­í,“uvedlo ministerst­vo.

Washington rovněž upozorňuje na možnost velkého soustředěn­í lidí na Světovém dnu katolické mládeže, který je plánován na konec července v polském Krakově. Zúčastnit se ho má až 2,5 milionu osob. Američané jsou varováni, že polská infrastruk­tura může být v tomto období přetížená a bezpečnost­ní opatření mohou být rozsáhlejš­í. Občané USA by měli být ostražití ve veřejných dopravních prostředcí­ch, měli by se vyhnout přelidněný­m místům, řídit se příkazy místních úřadů, sledovat zprávy médií a udržovat trvalý kontakt s rodinou.

„Evropské úřady se dál snaží zajistit veřejnou bezpečnost a zmařit spiknutí teroristů. Úzce spolupracu­jeme s našimi spojenci a budeme s našimi evropskými partnery dál sdílet informace, které pomohou zjišťovat teroristic­ké hrozby a čelit jim,“praví se v prohlášení. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia