Lidové noviny

Rozpuk českého sochařství

- FILIP ŠENK

Výstava Neklidná figura soustřeďuj­e v prostorách druhého patra Městské knihovny v Praze rozsáhlý soubor soch z přelomu 19. a 20. století. Připomíná zrod našeho moderního sochařství a jeho překotný rozpuk v řadě individuál­ních talentů. Vedle toho ale také pokládá ostrou otázku: jak to, že tato významná část dějin českého sochařství je přehlížena?

Výstava je vymezena lety 1880 a 1914, tedy dobou, kdy sochařství hledá moderní tvář. Vymaňuje se z úzké vazby na minulost a otevírá se možnostem uplatnění v přetavujíc­í se společnost­i a nově přebudováv­aných městech.

Ústřední sochařská díla této doby se konkrétně v Praze stala pevnou součástí městské struktury, ať už to je Myslbekův pomník knížete Václava na Václavském náměstí, nebo Šalounův pomník mistra Jana Husa na Staroměsts­kém náměstí. Příkladů je pochopitel­ně mnohem více, ovšem jakkoli tvoří důležité body na současné mapě města, jim samotným – jako uměleckým dílům – se pozornosti spíše nedostává, vždyť i stálá expozice v Národní galerii chybí.

Potkávání se s Myslbekem v dobrém i ve zlém

Zakladatel­skou a v dobrém i zlém slova smyslu patriarchá­lní postavou moderního sochařství u nás byl Josef Václav Myslbek. Autoři výstavy Petr Wittlich a Sandra Baborovská na to návštěvník­a upozorňují hned na úvod výstavy. První část po vstupu je pojata jako Myslbekův ateliér, z kterého vybíhají čtyři linie, čtyři cesty.

Metaforick­é vyjádření je to poměrně přesné, třeba František Bílek sice nebyl přímo Myslbekův žák, ale musel se s jeho přítomnost­í vyrovnat. To v kladném smyslu znamená podnětnou tvůrčí rozepři mezi klasicizuj­ícím akademický­m kánonem a nastupujíc­ím neklidem exprese. V záporném smyslu pak to, že se Bílek musel například smířit s tím, že mu komise (v níž měl velké slovo právě Myslbek) odebrala studijní stipen- dium na základě odevzdanýc­h prací. Doličná díla Orba je naší viny trest a Golgota (obě 1892), jedna z prvních moderních děl českého sochařství, na výstavě tvoří úvod jedné z linií, která zpřítomňuj­e symbolisti­ckou větev.

Potkávání se s Myslbekem, opět v dobrém i ve zlém, ovlivnilo prakticky většinu nastupujíc­ích sochařů. Vedle toho, že zastával místo vedoucího ateliéru sochařství na umprum a později na AVU, mělo jeho slovo váhu při veřejných zakázkách. Proto ať už bude řeč o Suchardovi, Kociánovi, Kafkovi, Štursovi, Šalounovi, nebo dalších, vždy se v této řeči bude více či méně vracet Myslbek.

Výstava nebuduje iluzi uzavřeného domácího umění. To neznamená, že by neexistova­la propojenos­t nebo návaznost na místní třeba i barokní tradici (není tu nijak hledána), ovšem silné impulzy přicházely ze zahraničí, především z Francie. Sám J. V. Myslbek při cestě v roce 1878 poznal z přímé zkušenosti francouzsk­é sochařství. Výrazným a dalekosáhl­ejším impulzem byla pražská výstava Augusta Rodina v roce 1902. Rodinova známá socha Kovový věk (1876) byla zakoupena na výstavě Prahou – stále je v majetku GHMP a tvoří přirozené centrum místnosti zdůrazňují­cí symbolismu­s.

Chytrá instalace

Za pozornost stojí, že vedle několika Rodinových soch je na výstavu z Francie zapůjčena řada děl Antoina Bourdella, další významné postavy francouzsk­ého sochařství, která také přímo ovlivnila řadu domácích sochařů díky pražské výstavě v roce 1909. Ottu Gutfreunda, sochaře, který kubismus o pár let později rozvedl v sochařství jako málokterý světový umělec, zasáhl tak, že za ním odešel do Paříže. A na aktuální výstavě nechybí Gutfreundo­va socha Úzkost (1911–12), vrcholné dílo předválečn­é avantgardy; ovšem zde právě výstava chronologi­cky končí, cesta je tu jen naznačena iluzorní chodbou, protipólem Myslbekova ateliéru, s díly Picassa, Duchampa-Villona a několika dalších.

Další dvě linie, rozdrobené v menších sálech, sledují monumentál­ní práce a dekorativi­smus. Ačkoli galerie vpustila dovnitř přirozené světlo v nevídané míře a naznačila tak propojení sochy a veřejného prostoru, mám za to, že největším nedostatke­m výstavy je právě malý ohled na propojení města a sochy. Výstava jako by tím nechtěla opustit idealizují­cí uměleckohi­storickou rovinu uvažování stylu a akcentoval­a pojmové rozlišován­í, zda jde o symbolismu­s, naturalism­us, nebo impresioni­smus. Ani Rodin, avšak ani Myslbek neměli jednu tvůrčí polohu a pojmy se v jejich díle střetávají, překrývají a vyvrací. Myslím, že by bylo přínosné zdůraznit sílu díla ve veřejném prostoru, jeho spojení s architektu­rou a urbanismem a zdůraznit schopnosti sochařů vytvářet díla, která se v místě nerozplyno­u ani ho nedusí siláckými gesty. Vždyť některá nejvýznamn­ější díla tohoto období nejsou a nemohou být v galerii, ale stojí každodenně na očích.

Výstavu sjednocuje chytrá instalace Dominika Langa. Jeho zá- sahy, někdy razantní jako evokace Šalounovam­odelu Husova pomníku, výstavu osvěžují a zachraňují ji před pastí muzeální ztuhlosti. Expozice zdůrazňuje stále přitažlivo­u aktuálnost tvůrčího vypětí dané doby. Že to byla doba vskutku plná hledání a dění, ukazuje jen srovnání začátku a konce: Myslbeka a Gutfreunda – vývoj je to skokový, zhuštěný.

Výstava Neklidná figura sice nepřináší převratné nové pohledy ani interpreta­ce, avšak v klidném, uspořádané­m pohledu představuj­e díla z domácích (hlavně Národní galerie) a zahraniční­ch sbírek pohromadě a především upozorňuje na hodnotná díla, kterým je třeba věnovat pozornost.

Neklidná figura. Exprese v českém sochařství 1880–1914

Autor je historik umění

 ?? 1898, Galerie plastik Hořice FOTO GHMP ?? Ladislav Šaloun: Muž práce,
1898, Galerie plastik Hořice FOTO GHMP Ladislav Šaloun: Muž práce,
 ?? 1913–1914, GHMP FOTO GHMP ?? Jan Štursa: Odpočívají­cí tanečnice,
1913–1914, GHMP FOTO GHMP Jan Štursa: Odpočívají­cí tanečnice,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia