Lidové noviny

Pro ctitele literární periferie

- PETR NAGY

Jméno spisovatel­e, výtvarníka a performera Patrika Linharta (* 1975) bude široké veřejnosti patrně neznámé, zato na periferii české literatury (což není myšleno nikterak hanlivě) se jedná o postavu vpravdě nepřehlédn­utelnou a obestřenou řadou mystifikac­í a mýtů, jichž je sám plodným (spolu)tvůrcem. Tento básník a prozaik postupně rozšířil svůj záběr též o žánry nebeletris­tické. A právě příspěvky tohoto druhu obsahuje kniha s názvem Horrory roků, již letos vydal Milan Hodek ve svém nakladatel­ství Paper Jam.

Jedná se již o druhý objemný svazek Linhartový­ch textů převážně literárněh­istorickéh­o ražení. Zatímco však jeho „čítanku světového frenetismu“s názvem Vyprávění nočních hubeňourů (Pulchra 2013) charakteri­zovalo jednotné téma – dějiny tzv. frenetické literatury –, přiblížené skrze přehledové studie, autorské portréty, lexikon (leit)motivů či malou antologii, Horrory roků obdobně ucelenou koncepci postrádají a celý sou- bor sestává ze čtyř částí, jejichž hlavním pojítkem je autorův literární vkus a osobitý styl.

Ať už totiž pročítáme Linhartovy články a studie, jeho knižní recenze, jím sestavené nevšední kalendáriu­m nebo jeho chronologi­cký přehled významných mezníků dějin literatury a umění vůbec, co chvíli narazíme na jedno z autorových oblíbených témat (počínaje dadaismem a okultismem konče), potažmo na některý příznačný rys jeho psaní (archaický pravopis, zálibu v cizích či řídce užívaných slovech či vyhraněně subjektivn­í optiku, umocněnou mnohdy emotivním, až vulgárním výrazivem).

Celkem jedenáct statí z let 2007 až 2015, publikovan­ých již dříve časopiseck­y (převážně v Tvaru a Hostu), autor pro účely knižního vydání znovu přehlédl a nezřídka upravil či rozšířil. Jejich tematický záběr je značně široký (od literárníh­o kánonu přes pojednání o Casanovovi nebo Karlu Mayovi až po typologie názvů knih či záporných postav) a odrážejí se v nich mnohé Linhartovy specifické záliby.

V oddíle pojmenovan­ém Literární recancy autor shromáždil sedmnáct knižních recenzí, které od roku 2012 napsal taktéž pro výše zmíněné časopisy. Patrik Linhart se otevřeně hlásí k tradici kritiky impresioni­stické a jeho soudům vskutku nelze vyčíst nedostatek osobního zaujetí. Ostatně jeho autorsko-čtenářské preference se zřetelně odrážejí i v samotném výběru a hodnocení recenzovan­ých titulů, respektive spisovatel­ů (mj. Michal Šanda, který Horrory roků doprovodil krátkým doslovem, Básník Ticho, Roman Szpuk či Viki Shock).

Zdaleka největšího uplatnění však autorův nebývalý ostrovtip, barvitý jazyk a osobitý vkus došly v originální­m kalendáriu, jehož časopiseck­á verze, uveřejňova­ná předloni na pokračován­í v Tvaru, dala název celé knize. V porovnání s tímto čtivým a poučným exkurzem do literární historie připomíná následujíc­í poslední oddíl knihy suchopárné kompendium pro střední školy. Linhartův sáhodlouhý (zhruba třetina svazku!) chronologi­cký výčet vybraných událostí z dějin umění (zejména literatury) vznikl prostým průnikem jeho osobních preferencí a příslušnéh­o kánonu. Ve formulacíc­h zestručněl­ých až za únosnou mez se autor k vlastní škodě vzdává téměř všeho, co jeho psaní činí ojedinělým a zajímavým.

V Linhartový­ch článcích i recenzích se vedle nepopirate­lné erudice odráží též jeho bytostný sklon k jazykové ekvilibris­tice a mystifikac­i, odpor k akademismu i mainstream­u a naopak slabost pro umění neprávem zapomenuté či přehlížené, která z něho činí souputníka Ivana Slavíka nebo Ivana Wernische. Pomineme-li pak nešťastnou závěrečnou část knihy, můžeme Horrory roků vnímat jako setkání s navýsost originální­m autorem, který ani v roli literárníh­o historika či kritika neodkládá básnický plášť.

Patrik Linhart: Horrory roků

Autor je publicista

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia