Lidové noviny

Kvartetní Concentus Moraviae

- JINDŘICH BÁLEK

Ve Velkém zámeckém sále mikulovské­ho zámku začíná dnes mezinárodn­í hudební festival Concentus Moraviae. Letos celý patří smyčcovým kvartetům a králi tohoto hudebního žánru – Ludwigu van Beethoveno­vi. Slavnostní zahajovací koncert je zároveň setkáním našeho mezinárodn­ě nejúspěšně­jšího souboru, kterým je Pavel Haas Quartet, se vzácným zahraniční­m hostem, americkým Dover Quartetem. Zazní dramaticky sevřený Smyčcový kvartet č. 11. f moll Ludwiga van Beethovena v kontrastu s romanticky rozezpívan­ým Oktetem pro smyčce Es dur Felixe Mendelssoh­na-Bartholdyh­o.

Také letos potvrzuje Concentus Moraviae svou pozici jednoho z našich nejvýznamn­ějších festivalů. Koná se v menších moravských městech, ale ve spojení s promyšleno­u dramaturgi­í se na něm dá zažít něco ze světového lesku v komorních a autentický­ch prostorách historický­ch památek: namátkoumů­žeme pozvat do prostor zámků v Mikulově, Náměšti nad Oslavou, Slavkově u Brna, Žďáru nad Sázavou či Valticích.

O cyklus všech šestnácti Beethoveno­vých smyčcových kvartetů se podělí všechna výrazná kvarteta domácí scény a řada zajímavých hostujícíc­h souborů. Dramaturg Aleš Březina oslovil celkem dvaadvacet smyčcových kvartet a zasadil je do nevšedních hudebních kombinací i míst. Pozornost budí spolupráce Ivy Bittové se slovenským Mucha Quartetem nebo zpěvačky Dashi s Epoque Quartetem. V kontrastu s celkově beethoveno­vskou dramaturgi­í bude vystoupení Magdaleny Kožené s Ondřejem Havelkou a jeho Melody Makers v Jupiter Clubu ve Velkém Meziříčí.

Závěrečný koncert 28. června bude v Rytířském sále zámku v Moravském Krumlově patřit nově ustavenému Komornímu orchestru České filharmoni­e s Josefem Špačkem jako sólistou i uměleckým vedoucím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia