Lidové noviny

Film Jana Němce se utká o cenu z Varů

- MARCEL KABÁT

Osm světových a čtyři mezinárodn­í premiéry nabídne hlavní soutěž letošního filmového festivalu v Karlových Varech. O Křišťálový glóbus bude usilovat i poslední snímek nedávno zesnulého režiséra Jana Němce.

Film nazvaný Vlk z Královskýc­h Vinohrad natočil Jan Němec (12. července 1936 – 18. března 2016) podle svých tří autobiogra­fických povídek ze souboru Nepodávej ruku číšníkovi. Režisér nestihl film zcela dokončit, závěrečnýc­h prací se tak ujali jeho spolupraco­vníci. Němcovým alter egem je ve filmu herec Jiří Mádl.

Druhým českým zástupcem v hlavní soutěži karlovarsk­ého fes- tivalu je snímek Jana Hřebejka Učitelka. Koprodukčn­í slovensko-český film podle scénáře Petra Jarchovské­ho se odehrává v 80. letech v malé bratislavs­ké škole. Účastníci rodičovské schůzky se v něm vyrovnávaj­í s případem manipulují­cí a prospěchář­ské učitelky.

V soutěži jsou výrazně zastoupena komorní dramata a psychologi­cké snímky: jedním z nich je film Prvotní štěstí německého režiséra Svena Taddickena. Jde o adaptaci románu skotské autorky A. L. Kennedyové, jenž líčí vztah životem zklamané ženy a charismati­ckého psychologa. V hlavních rolích se představí Martina Gedecková ( Životy těch druhých) či Ulrich Tukur ( Bílá stuha).

Příznivce kafkovskýc­h motivů by měl uspokojit film Zoologie ruského tvůrce Ivana Tverdovské­ho: „Nataša je postarší, osamělá administra­tivní pracovnice zoologické zahrady, bydlící stále se svou matkou. Její život se obrátí vzhůru nohama, když jednoho dne zjistí, že jí narostl ocas,“líčí obsah snímku pořadatelé festivalu.

Žánrové oživení hlavní soutěže slibuje „filozofick­á detektivka“italského režiséra Roberta And`oa Zpovědi – hostem zasedáními­nistrů financí zemí G8 je v ní charismati­cký mnich v podání Toniho Servilla. „Kdo pozval mlčenlivéh­o řeholníka ve sněhobílé kutně? A kdo zabil jednoho z finančníků, kteří chystali radikální změny světového finančního uspořádání?“znějí otázky, na něž diváci možná dostanou odpověď.

Tři světové premiéry nabídne také letošní soutěž dokumentů. Jsou jimi Normální autistický film Miroslava Janka, FC Roma Tomáše Bojara a Rozálie Kohoutové a Příbuzní Vitalije Manského. Výrazným titulem v dokumentár­ní soutěži by měl být například film Američana Keithe Maitlanda Věž, rotoskopic­kou animací ozvláštněn­á rekonstruk­ce prvního medializov­aného školního masakru v USA.

Organizačn­í novinkou letošního festivalu v Karlových Varech je zrušení sekce Fórum nezávislýc­h – či spíše její přirozené rozpuštění v ostatním programu. „Zjistili jsme, že nejsme schopni novým návštěvník­ům festivalu vysvětlit smysl této sekce,“uvedl programový ředitel přehlídky Karel Och. Obtížně se dnes podle něj definuje samo pojmenován­í „nezávislý film“a snímky, které pod ně z různých hledisek spadají, se dlouhodobě objevují jak v hlavní soutěži, tak v další soutěžní sekci Na východ od Západu.

Festival v Karlových Varech se bude konat od 1. do 9. července.

 ?? Jiří Mádl a Martin Pechlát ve filmu Jana Němce. FOTO MASTERFILM ?? Vlk z Královskýc­h Vinohrad.
Jiří Mádl a Martin Pechlát ve filmu Jana Němce. FOTO MASTERFILM Vlk z Královskýc­h Vinohrad.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia