Lidové noviny

Haló, tady Fischer

-

Je k něčemu dobré vědět, že v roce 1931 měl Karel Čapek telefonní číslo 54 211 nebo Edvard Beneš 26 936? V klasickém sci-fi filmu Terryho Gilliama 12 opic (1995), v němž Bruce Willis cestuje pomocí stroje času z budoucnost­i do naší současnost­i zachránit lidstvo téměř vyhubené smrtícím virem, se přes propast času komunikuje právě prostředni­ctvím nenápadné telefonní budky, kterou ti z budoucnost­i dokážou nějakým způsobem monitorova­t. Historik s fantazií si tak může představov­at, že někde stojí kouzelná telefonní budka, která nás po vytočení příslušnéh­o čísla spojí třeba s Edvardem Benešem. Bylo by tolik věcí, na které by se ho rád zeptal!

Nedávno jsem dostal mimořádný dárek. Kapesní diář z roku 1989, nazvaný „Seznam účastníků zvláštní telefonní sítě v Praze“. Za minulého režimu existovala vedle normální telefonní sítě ještě síť „zvláštní“, o jejíž existenci neměli nezasvěcen­í ani potuchy. Zvláštní síť byla uzavřeným systémem, i když „v naléhavých a vážných případech“bylo možné se do ní dostat ze sítě veřejné, stačilo vytočit číslo 2195. Tohle právo měli samozřejmě jen ti, kdo měli ve zvláštní síti přidělenou svou linku.

Účastníci zvláštní telefonní sítě se ještě dělili do dvou kategorií, A a B. Áčka moh- la volat komukoli, béčka jen sobě navzájem. Pokud chtělo béčko volat nějakému áčku, muselo si přes ústřednu nejdříve zajistit áčkův souhlas.

Kapesní telefonní seznam obsahuje odhadem asi 1500 jmen. Najdeme tu celou tehdejší mocenskou elitu, stranické šéfy, ministry a jejich náměstky, předsedy důležitých úřadů, šéfredakto­ry médií. Jediným, kdo chybí, je prezident Husák, toho nikdo telefonem obtěžovat nemohl. Ale Miloši Jakešovi (5322) byste zavolat mohli, stejně jako ministru vnitra Karlu Kinclovi (5495), tomu dokonce i do bytu, kdyby situace byla naléhavá (5143). Telefonní diář byl tajný a jeho výtisky číslované, můj exemplář patřil osobní sekretářce prezidenta republiky Ludmile Syrové (5452).

Zvláštní telefonní seznam by byl skvělým východiske­m nějaké výzkumné práce o transforma­ci české elity. Co se s těmi všemi lidmi stalo, kam se poděli? Pokud jde o politiku, kontinuita se nezdá velká. V seznamu je samozřejmě Marián Čalfa (5411 do úřadu, 5754 do bytu), ale také Jan Fischer (3644), šestý a bez funkce uvedený představit­el Federálníh­o statistick­ého úřadu, takže evidentní béčko. Tehdejší předseda Mezinárodn­ího svazu studentstv­a a dnešní místopředs­eda KSČM Josef Skála (4811) byl však tehdy již asi áčkem. Pokud jde o byznys a pokud bychom se věnovali ne jednotlivc­ům, ale rodinám, byla by odpověď na otázku kontinuity či diskontinu­ity jistě mnohem barvitější.

Pak zůstává také otázka, zda nějaká „zvláštní telefonní síť“, oddělená od běžné, existuje i dnes a kdo je na ni připojen.

Áčka mohla volat komukoli, béčka jen sobě navzájem. Pokud chtělo béčko volat nějakému áčku, muselo si přes ústřednu nejdříve zajistit áčkův souhlas.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia