Lidové noviny

Dvacet procent štěstí

Regulovat vysílání online televizí je nesmysl

-

Obrovské neštěstí Evropské unie spočívá v tom, že mezi v zásadě racionální a prospěšné nápady a plány se vždycky zatoulá nějaká naprostá pitomost. Těžko říct, jestli je příčinou vliv lobbistů, nějaký bruselský šotek, nebo ona pověstná jednota v mnohosti, nicméně je to železné pravidlo. Naposledy se do plánů na sjednocení digitálníh­o trhu na starém kontinentě vloudil nápad, podle kterého budou muset všechny online videotéky povinně vysílat alespoň dvacet procent evropské produkce. Třeba nejpopulár­nější americký Netflix bude zkrátka muset k těm svým Domkům z karet, Jurským parkům, Dnům nezávislos­ti či Transforme­rům přidat nějakou tu Ordinaci v růžové zahradě, Kameňák nebo třeba pořad s Jiřinou Bohdalovou.

Jistě, v Evropě existuje mimořádné množství dobrých filmů i seriálů, dokonce se nějaké občas objeví i u nás. Nicméně tvrdě nařídit, že každý pátý prostě musí být evropský, bez ohledu na zájem diváků a volný trh, nepovede k ničemu dobrému. Úředníci se ohánějí tím, že televizní stanice v EU investují přibližně právě pětinu svých příjmů do lokální produkce. A tak by měli i převážně zámořští online hráči, jako je třeba Amazon, projevit podporu dvacetipro­centním místem ve svých katalozích. To je sice na první pohled hezká myšlenka, místo k nákupu kvalitních filmů ale klidně může vést nakrásně i k tomu, že videotéky nakoupí potřebné množství braku, který je prakticky zdarma. A co víc, lidé se na něj budou třeba i dívat. Podobně se třeba do našich televizí dostaly i některé překvapivě populární béčkové seriály a filmy v devadesátý­ch letech. Prostě byly v balíčku ke kvalitním a drahým dílům zdarma.

Snaha o podporu filmografi­e na kontinentě se tak může snadno zvrhnout v přesný opak. Navíc většina oné Bruselem chráněné lokální televizní produkce jsou filmečky a seriály hnané jen a pouze sledovanos­tí a komerčními zájmy. Stanice moc dobře vědí, proč je točí, vyplácí se jim to a není důvod jim jakkoliv pomáhat. Volný trh pak třeba umožňuje, aby se online hráči, jako třeba Seznam se svým Streamem, i u nás stále více posouvali do konkurence tradičních televizí a platili někdy i dost náročné produkce. A žádné regulace nepotřebuj­í.

Pohříchu nejlepší televizní produkci má u nás HBO. Pokud ale bude dílů Terapie, Mamonu nebo Hořícího keře málo, bude si k nové sérii Hry o trůny zkrátka muset do těch dvaceti procent dokoupit nějakou tu Pojišťovnu štěstí. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia