Lidové noviny

Sucho, které cítíme

Vláda si vzala za úkol udržet vodu v krajině

-

Rozhoduje-li vláda, tak i když jde o problém přírodní, používá slova jako investice či opatření (haha, pamatujete na komunistic­ký „soubor opatření“?). A když to pak rozebírá tisk, do titulku neomylně vybere slovo boj („Začíná boj se suchem“, včerejší Hospodářsk­é noviny). Ale to je jen taková legrace, která by neměla narušit to hlavní.

Problém sucha – přesněji řečeno sucha a povodní, neboť jde o dvě strany téže mince – je zřejmý, dlouhodobý a hlavně reálný. Má jednu velkou výhodu. Je to problém tak hmatatelný, natolik se dotýká každého zemědělce, zahrádkáře, vodáka či chataře, že o jeho existenci není třeba nikoho zvlášť přesvědčov­at. V tomto smyslu má Sobotkova vláda snadnější úkol než vlády v době, kdy klíčovým slovem bylo globální oteplování.

Globální oteplování či změna klimatu způsobená člověkem jsou ideologick­é pojmy, ať už zvažované jakkoliv poctivě. Je to ideální munice do táborových bitev, kdy jeden tábor umanutě tvrdí, že neuděláme-li nic, upečeme se, a druhý tábor umanutě namítá, že vydáme-li stovky miliard na boj s vymyšleným nepřítelem, společensk­y i ekonomicky se zahubíme.

Stačí si vzpomenout na loňskou konferenci o klimatu v Paříži. Za úkol stanovila nedopustit zvýšení teploty do roku 2100 o víc než 2 °C. Znělo to jako stranický úkol, jak jsme si z nich kdysi dělali legraci. Problém sucha působí ve srovnání s takto stanoveným bojem jako něco reálného. Od obchodu s emisními povolenkam­i (odpustky za CO ) míříme k nezbytnost­em typu zadržování vody v krajině, péče o půdní horizont, recyklace použité vody... I tady nastanou boje. Třeba mezi těmi, kteří chtějí stavět přehrady, a těmi, kterým by stačily rybníky. Ale stále se pohybujeme na pevné zemi. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia