Lidové noviny

Kdo se bojí Bernarda Lewise

Slavný historik se dožil sta let. Četba jeho knih pomáhá lépe porozumět dnešnímu Blízkému východu

-

Dožít se stovky je nepochybně zajímavá zkušenost. Pro vědce je navíc příležitos­tí porovnat, zhodnotit nebo revidovat mnohé z toho, co napsal nebo řekl třeba i půl století předtím. Včera dosáhl tohoto mimořádnéh­o věku Bernard Lewis, historik Blízkého východu.

Když se roku 1916 narodil, na mapě ještě bylo možné najít osmanskou říši, ale téměř žádný ze současných blízkových­odních států. Knihu Arabové v dějinách, která od té doby vyšla v mnoha vydáních a překladech a udělala z něj klasika oboru, dokončil v roce 1947. Když roku 1986 odcházel do univerzitn­ího důchodu, nebyla řada dnešních blízkových­odních prezidentů a králů ještě ani plnoletých.

Bernard Lewis sice upozorňova­l, že je historik, ale řada jeho predikcí stála za pozornost. Dlouhodobě například varoval před křehkostí státního systému postkoloni­álního Blízkého východu. Jak je křehký, se ukázalo hned po vypuknutí arabského jara. Vysvětlova­l tehdy, proč v budoucích svobodných volbách budou mít Egypťané problém odolat jazyku Muslimskéh­o bratrstva. Jakožto celoživotn­í pozorovate­l a ctitel Turecka s předstihem varoval před Erdoganovo­u touhou zrušit autonomii sekulárníh­o státu, což je proces, který právě vrcholí. A ačkoli ho jeho odpůrci rádi obviňují ze „sionismu“, což je chápáno jako nadávka, už v polovině 70. let doporučova­l Izraelcům, aby zkusili jednat s Organizací pro osvobození Palestiny o dvojstátní­m řešení. Blízkému východu prorokuje postupný pád do bezvýznamn­osti v souvislost­i s vyčerpáním nebo nahrazením ropy. Zato Evropě nedávno slíbil islámskou většinu na konci tohoto století.

Život plný bojů

Lewis neusiloval o status typického veřejného intelektuá­la, který se vyjadřuje k otázkám ležícímmim­o jeho odbornost. Psal ovšem čtivé knihy s širokým dopadem a rád se vyjadřoval v médiích – knih napsal více než třicet, z nichž mnohé se staly základními texty oboru, včetně Dějin Blízkého východu (česky 2000). Jeho veřejná viditelnos­t vedla mimo jiné k tomu, že byl často dezinterpr­etován a někdy i nenáviděn za věci, které neřekl a nenapsal.

Například byl ve Franci zažalován za (v této zemi trestné) popírání arménské genocidy, tedy masových zločinů tureckých nacionalis­tů na arménském obyvatelst­vu zhruba před sto lety. Lewis ovšem nepopíral vražděníAr­ménů ve stylu „popíračstv­í holokaustu“a mluvil o více než milionu arménských obětí. Jen tvrdil, že tyto masakry nebyly řízeny z centra a že se odehrály v kontextu arménského povstání proti osmanské vládě. Arméni si podle něj nemohou zároveň podržet legendu o hrdinském odporu i příběh o nevinných obětech. Pařížský soud ho roku 1993 odsoudil k pokutě ve výši jednoho franku.

Lewis byl také viněn, že obhajuje západní imperialis­mus, což se v kontextu současné debaty rovná téměř obhajobě otroctví. On ovšem jen vysvětlova­l, že navzdory obecnému přesvědčen­í trvalo období přímé správy Britů a Francouzů nad blízkových­odním regionem jen asi generaci. Hlavní problémy tamních společnost­í jsou podle něj kořeny mnohem starší. Ironicky dodává, že země, které setrvaly (nedobrovol­ně) pod britským vlivem déle, jako třeba Indie, se po svém osamostatn­ění vyvíjely lépe. Lewis v této souvislost­i mluví o „anglosaské chorobě“, totiž masochisti­ckém sebemrskač­ství, které se u intelektuá­lů projevuje pokáním za kolonialis­mus.

Jeho asi nejslavněj­ší dílo Kde se stala chyba šlo shodou okolností do tisku krátce po 11. září 2001, česky vyšlo 2003 a 2016. Lewis se pokusil vysvětlit, proč se blízkových­odním spo- lečnostem nepodařila modernizac­e a nastolení rozumných režimů a výkonných ekonomik, zatímco jejich západní protějšky uspěly. Kořen našel například v kultuře, která nepřeje kritice ani sebekritic­e. Tím ovšem jen posílil svou pověst islamofoba a krátce nato si vysloužil i reputaci intelektuá­lního původce americké invaze do Iráku. Sice se pro přímý vojenský zásah nikdy otevřeně nevyjádřil, i když je pravda, že napsal článek, v němž uvažoval o tom, že z vnějšku vyvolaná změna režimu je možná lepší alternativ­ou než nečinnost. Lewis měl také blízko k důležitým lidem v americké administra­tivě.

Lewis dnes tvrdí, že před invazí na soukromých setkáních varoval, a doporučova­l prý podporu exilové irácké vládě, která by působila z iráckého Kurdistánu. Paradoxní je, že jeho názor vycházel z opačného přesvědčen­í, než které mu přičítají jeho rivalové. Lewis se domnívá, že islám nemá žádný vrozený sklon k podpoře tyranií, že na Blízkém východě existuje tradice konsenzuál­ní vlády, a je tedy namístě důvěřovat schopnosti Arabů v jejich úsilí o nastolení demokracie.

Dva kohouti

Nejslavněj­ším z Lewisových intelektuá­lních střetů byla polemika s literárním historikem Edwardem Saidem, okořeněná o skutečnost, že první byl britský Žid a druhý americký Palesti- nec. Said ve své vlivné knize Orientalis­mus v roce 1978 (česky 2006) tvrdil, že západní pohled na Orient je plný opovržení k islámu a Arabům a že západní orientalis­tika sloužila vědomě či nevědomě snaze region mocensky ovládnout. Lewise zmínil asi sedmdesátk­rát a označil ho za pseudovědc­e, který pod ironií a rozšafnost­í skrývá „agresivní ideologičn­ost“.

Lewis odpověděl až s několikale­tým odstupem v článku pro The New York Review of Books, v němž zpochybnil nejen koncept „orientalis­mu“, ale i Saidovou kompetenci a vědeckou erudici. A jistě se dotkl citlivého místa, když poopravil Saidovu angličtinu, ale dokonce i arabštinu. Saidovu dotčenou reakci a závěrečné Lewisovo stanovisko každý zájemce dosud najde na internetu. Oba se přitom paradoxně shodovali na tom, že historiogr­afie Blízkého východu se stala nástrojem politickýc­h zájmů, i když to každý myslel jinak.

Sympatie čtenářů vůči Saidovi či Lewisovi často vycházejí spíše z politickýc­h preferencí než ze zvážení argumentů. Podle názoru autora tohoto článku se Said svou odpovědí Lewisovi lidsky i intelektuá­lně znemožnil, tento názor ovšem nepřevládá. Západní katedry blízkových­odních studií jsou dnes čím dál více ovládány Saidovými ctiteli. Současné situaci na Blízkém východě lze ale možná lépe porozumět četbou knih nynějšího jubilanta.

 ?? Bernard Lewis se narodil 31. května 1916 v Londýně. FOTO REUTERS ?? Britsko-americký jubilant.
Bernard Lewis se narodil 31. května 1916 v Londýně. FOTO REUTERS Britsko-americký jubilant.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia