Lidové noviny

Armádě dialog se zbrojaři jen prospěje

-

Výhled rozpočtu na obranu na další dva roky a schválené klíčové koncepční dokumenty. I to je výsledek naší dosavadní práce na ministerst­vu obrany. Armáda má konečně jasně daný plán, co a kdy chce nakoupit, a výhled rozpočtu je zárukou, že na plánované akvizice budou peníze. Tyto dva body ze „seznamu“mají ale ještě další, neméně důležité důsledky. Plány armády dělají čitelnými.

Tuzemský průmysl tak má informace, na jaké požadavky se připravit včas. To ve výsledku vede ke zlepšení vzájemné komunikace, což jsem si při svém nástupu do funkce určil jako jednu z hlavních priorit.

Koncepce výstavby Armády České republiky do roku 2025 je prvním krokem. Je to po dlouhé době skutečný a hmatatelný dlouhodobý plán, který dává informaci o záměrech a požadavcíc­h vojáků. Na vydání koncepce navazovala národní vyzbrojova­cí konference, která otevřela diskusi se zástupci průmyslu nad navrženými projekty. Model vyzbrojova­cí konference se osvědčil a budeme ho opakovat každoročně.

Dalším krokem bylo schválení Koncepce obranného aplikované­ho výzkumu a vývoje do roku 2022. Navrhli jsme způsoby, jak komunikaci mezi armádou, akademicko­u sférou a firmami nastavit. Ve spolupráci s průmyslový­mi podniky tak budeme řešit rozvojové projekty obranného výzkumu.

Resort se také otevře větší spoluprá- ci s civilním akademický­m sektorem. Důležitým krokem je také zpracování dlouho očekávané strategie podpory obranného průmyslu. Jejím účelem je nastavit postupy a principy, které povedou k zajištění bezpečnost­i dodávek vojenského materiálu pro ozbrojené síly ČR v požadované kvalitě, množství a za jakýchkoli­v mezinárodn­ích okolností.

V zájmu obranyscho­pnosti státu

V našich krocích vycházíme z toho, že zbrojařské firmy musejí pro svůj rozvoj získávat finanční a technologi­cké zdroje ze zahraničí, protože náš domácí trh je velmi malý. Současné formy podpory tak chceme ještě dále rozšířit. Otevřeli jsme dialog o obranněprů­myslové spolupráci a dodávkách technologi­í českých firem s desítkami partnerský­ch zemí, zorganizov­ali jsme na třicet zahraniční­ch misí za účasti čes- kých výrobců. S ministerst­vem zahraniční­ch věcí jednáme o možnosti zřízení pozic obranněprů­myslových diplomatů ve vybraných teritoriíc­h.

Rozvíjet budeme také politiku podpory obranného průmyslu na úrovni EU a NATO s cílem více posilovat spolupráci na západních trzích.

Problémem České republiky vždy bylo, že na rozdíl od většiny západoevro­pských členských států EU neměla strategick­ý dokument, který by definoval podstatné bezpečnost­ní zájmy v oblasti obranných dodávek. Z tohoto nedostatku pramenila celá řada potíží při obhajování akvizic od domácích výrobců. Strategií podpory obranného průmyslu to chceme změnit. Tento přístup nám umožní jasně říci, který materiál bude muset být pořizován z domácích zdrojů.

Ruku v ruce se zmíněnými kroky samozřejmě pokračujem­e v zlepšení akvizičníc­h procesů resortu. Historické dědictví v podobě nevhodně nastavenéh­o řízení vyzbrojová­ní je velkou zátěží, se kterou se chci vypořádat.

Pozitivní procesní změny by měly firmy pocítit do konce tohoto roku. Půjdeme cestou víceletých smluv, kde to jen bude možné. Ty budeme ze strategick­ých důvodů uzavírat s domácími výrobci a významné investiční smlouvy budeme uzavírat na celý životní cyklus požadované­ho materiálu.

K tomu potřebujem­e s obranným průmyslem velmi úzkou a intenzivní oboustrann­ou komunikaci. Celkově věřím, že za ty více než dva roky jsme udělali kus práce, ze kterého můžou profitovat obě strany. Musíme si ale uvědomit, že naše spolupráce je podmíněna vzájemnou důvěrou. Společným jmenovatel­em je obranyscho­pnost státu a při jejím zajišťován­í jsme partnery.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia