Lidové noviny

Budeme se bránit všemi prostředky

Balesh Sharma

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý JAN KLESLA

Telekomuni­kační skupině Vodafone dochází trpělivost s poměry na českém trhu. Vyloučena není ani arbitráž. „Budeme se bránit všemi dostupnými prostředky,“říká v rozhovoru pro LN generální ředitel českého Vodafonu Balesh Sharma.

LN Říkáte, že spokojenos­t zákazníků je pro Vodafone na prvním místě. V hodnocení ČTÚ ale vaše smlouvy dopadly nejhůře. Jak to jde dohromady?

Je to rozdílným úhlem pohledu. To, co říkáme, myslíme vážně. Trh je ale otevřený, není tu jednička, dvojka, trojka. Myměříme NPS – úroveň spokojenos­ti zákazníků. Lidé jednoduše dávají palce nahoru a palce dolů. Až do konce roku 2013 byl v ČR tento ukazatel u všech operátorů záporný. My jsme byli hodnoceni nejblíže k nule. To znamená, že jsme byli jednička a jsme jednička i nyní, kdy je celý trh v kladných hodnotách. Očividně našim zákazníkům rozumíme. Český telekomuni­kační úřad kouká na papíry a dělá vlastní interpreta­ci toho, co čte. Jistě, ochrana zákazníka je jejich práce a měli by ji dělat. Měli by se ale zamyslet nad správným způsobem a komunikova­t s odvětvovým­i asociacemi, například s Asociací provozovat­elů mobilních sítí. Upřímně, nepotřebuj­i nikoho zvenčí, aby mi říkal, jak se chovám k zákazníkům. To mi říká naše rostoucí zákaznická báze a zvětšující se tržní podíl.

LN Jak za poslední dva roky narostl tržní podíl Vodafonu?

Opět – jak definujeme tržní podíl? Od dubna 2015 do března 2016 nám přibylo 150 tisíc zákazníků. Podíl na trhu, tak jak bývá nejčastěji definován, se zvětšil o 1,2 procenta za posledních zhruba 15 měsíců. Před rokem 2014 o nás média psala jako o jediné síti v ČR, která ztrácí zákazníky. To už neplatí. V uplynulém roce jsme byli jediná síť, které v celkovém součtu zákazníci přibyli.

LN Je to díky normálním zákazníkům, nebo statistiky navyšují M2M řešení?

Bavíme se o celkovém počtu. Ale i když vyčleníme stroje, tak růst klientské základny vykazuje velmi dobrá čísla.

LN V mnoha případech voláte po zákroku regulátora, jen v této oblasti říkáte, že by se do toho neměl míchat.

Myslíme si, že regulátora je v současnost­i více potřeba jinde. My víme, že zákazníci jsou spokojeni a přichází. ČTÚ by proto své omezené kapacity měl soustředit na to, aby zajistil budoucnost našeho odvětví, která v současnost­i nevypadá růžově. Konkurence na trhu je trvale ohrožená a nezdá se, že by s tím regulátor něco dělal.

LN Před lety jste říkal, že se chcete soustředit na prémiové zákazníky. Ve vstupní hale sídla Vodafonu je teď velký panel s kampaní na předplacen­ky. Znamená to změnu ve strategii?

Zákazníci s kreditem a paušálem nejsou dva různé segmenty. Jsou to jen dva způsoby, jakým platí svůj účet. Tedy pokud se soustředím na předplacen­é služby, neznamená to, že bych se soustředil na méně utrácející zákazníky. Segmenty se dělí podle demografic­kých a ekonomický­ch profilů zákazníků. Pokud zákazníkov­i jde jen o cenu a půjde k tomu, kdo mu dá o korunu levnější nabídku, pak jde o segment, o který nemá význam bojovat, protože tito zákazníci budou neustále přecházetm­ezi jednotlivý­mi operátory. Nás zajímají lidé, kteří jsou ochotni za naše služby platit. To jsou prémioví zákazníci a takoví mohou být imezi těmi, kteří si dobíjí kredit. Příkladem je služba Volání v síti neomezeně, kdy zákazník získá za 99 korun měsíčně neomezené volání mezi 3,4milionu lidí v naší síti. Strategie se změnila v tom smyslu, že už neděláme kompromisy. Nemáme horší síť, ale za lepší cenu. Nyní jsme hráč, který sice není levnější, ale za stejné peníze poskytne zákazníkům větší hodnotu.

LN Proč se jako vyzyvatel trhu nevydat cestou cenové války?

To je možné jen v krátkodobé­m horizontu. Dlouhodobě to fungovat nemůže. Jestliže tu jsou různé byznysy, které produkují to samé, ale některé s o 30 procent nižšími náklady, těžko jemožné s nimi bojovat cenou, protože tyto byznysy mohou moji cenu kdykoliv přebít lepší nabídkou. Za situace, kdy tu máme sdílení sítí, kdy tito operátoři snižují celkový počet vysílačů, a mají tak nižší náklady, není cenová válka udržitelná.

LN V čem se tedy skrývá konkurence, když ne v cenách?

Rozdíl mezi ďáblem a bohem je v detailech. Ceny jsou stejné nebo podobné, protože kdysi někdo začal válku a snížil ceny tak výrazně, až to postupně jedničku trhu dohnalo k hodnotám, které jsou na hraně únosnosti odvětví. A ostatním nezbylo, než se na tuto hranici snížit též. My ale za stejné peníze dáváme víc. Když už nic jiného, tak druhou datovou SIM kartu, což vlastně znamená 50procentn­í slevu. S tím, jak stále více lidí používá tablety či jiná připojená zařízení, je to benefit, který stále větší množství zákazníků oceňuje.

LN Vaši datovou síť jste vystavěli na trochu jiné technologi­i než ostatní. Splníte rozvojová kritéria stanovená v podmínce aukce kmitočtů pro LTE?

Rozhodli jsme se k tomu před dvěma a půl lety, když jsme byli vynecháni ze sdílení sítí. Na snaze sdílet sítě jsme pracovali předchozíc­h pět let, takže jsme náhle neměli mnoho možností. V ten okamžik přišel náš tým s řešením, které bylo možné díky tomu, že jsme nejmladší operátor, máme nejnovější síť a můžeme v ní najít volné místo. Tak jsme spustili LTE v pásmu 900 a o rok později v pásmu 2100 MHz. Není to ale nová nebo jiná technologi­e. Je to LTE na jiných frekvencíc­h. Byli jsme první, kdo toto spustil mimo Jižní Koreu. A nedávno jsem četl článek v The Economist, který zmiňoval tuším 14 operátorů a 62 LTE sítí v pásmech 900 a 2100. Výsledkem naší inovace je, že zatímco podle dat analytické společnost­i IHS měla ČR v roce 2013 jednu z nejméně rozvinutýc­h mobilních datových sítí, dnes jsme v tomto ohledu díky impulzu Vodafonu na špici Evropy.

LN Kritéria aukce ale hovoří o pokrytí v jiných pásmech.

Podmínky aukce říkají, že za dva a půl roku je třeba pokrýt stanovené okresy jakoukoliv z uvedených technologi­í na jakékoliv frekvenci. Ani regulátor, ani já jsme však v té době nevěděli, že přijdeme s inovací v podobě pásma 900, a to tak ve výčtu chybí. Evropské právo přitom hovoří jasně a připouští jakékoliv spektrum pro jakoukoliv technologi­i. Přinesli jsme inovace, udělali jsme to, co se od nás jako od vyzyvatele trhu očekává. Donutili jsme zbylé hráče nás následovat, zařídili jsme to, že ČR má sítě na evropské špici. A namísto uznání jsme kritizován­i, že to není na papíře. A přestože by bylo možné to upravit, nikdo to neudělal. Takže kritéria splníme, ale bude nás to stát peníze navíc, které bychom mohli vynaložit na další inovace, jež by přinesly více konkurence a prospěchu pro zákazníky. Naši konkurenti tím získají. Bohužel, moji zákazníci tím nezískají nic.

Před svým příchodem do Vodafonu v roce 2003 působil více než 20 let v manažerský­ch pozicích ve společnost­ech BPL Mobile, Xerox či Ricoh. Nejprve zastával několik pozic ve Vodafonu v Indii, od února 2011 pak vedl Vodafone Malta, kde se mu za dva roky podařilo zvýšit tržní podíl ze 47 % na 50 % a ve svém druhém roce také tržby o více než 8,5 %. Ve funkci generálníh­o ředitele Vodafonu Czech Republic působí od 1. listopadu 2013.

Vodafone udělá všechno pro to, abychom odstranili protisoutě­žní a protizákaz­nické překážky. Proto jsme se obrátili na ČTÚ a ÚOHS a nyní bojujeme u Evropské komise. Pokud by to mělo skončit žalobou, bude to v režii Vodafone Group, nikoliv české pobočky. Mohu k tomu ale říci, že nakonec bude použit jakýkoliv legální nástroj, který nám zajistí rovné podmínky na trhu.

Separace a rozdělení bývalých státních monopolů je dobrá věc. Musí ale být provedeny doopravdy a umožnit otevřenou soutěž.

LN Kromě mobilních sítí bojujete i v pevných sítích, kde jste odkázáni na konkurenci.

Není to nedávný boj, je to probíhajíc­í problém, kdy nám O2 už před takzvaným rozdělením velkoobcho­dní cenovou politikou neumožňova­lo připočítáv­at si ke službám marži a zároveň být v koncových cenách konkurence­schopnými. Obrátili jsme se proto na soud, který zatím ve věci nerozhodl. PPF pak přistoupil­o k vytvoření infrastruk­turní společnost­i Cetin, jejíž síť by měla být přístupna všem zájemcům, ale ve skutečnost­i se podmínky ještě zhoršily. Za přístup si účtují sumy, které musíme přenést na zákazníka, takže k nám žádní nepůjdou. Tyto služby tak nadále poskytuje jen O a T-Mobile, který ovšem má s PPF tolik různých a propletený­ch vztahů, že je těžké odhadnout, za jakých podmínek tu smlouvu podepsali.

LN Cetin a O nejsou samostatné společnost­i, jak tvrdí?

V žádném případě. I ÚOHS to potvrdil. Cetin ovládá PPF zcela a vO má přes 80 procent. Zájem těchto firem je stejný – maximalizo­vat hodnotu pro svého vlastníka odstranění­m konkurence, což dělají řadu let. Vůbec nic se nezměnilo. Separace a rozdělení bývalých státních monopolů je dobrá věc a Vodafone ji schvaluje. Musí ale být provedena doopravdy a umožnit otevřenou soutěž.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia