Lidové noviny

Zakladatel Linetu řeší, co bude, až skončí

- PETR KAIN

PRAHA Patří k těm českým podnikatel­ům, kteří dokázali na zelené louce vybudovat podnik, jenž jim nakonec vydělal miliardy korun. Stejně jako mnozí jiní příslušníc­i jeho generace, i Zbyněk Frolík teď přemýšlí, co se stane s jeho firmou, až v ní on sám nebude. Podobně jako u dalších společnost­í, i u Frolíkova Linetu totiž platí, že děti zakladatel­e v jeho práci nechtějí pokračovat.

Frolík, který firmu vyrábějící nemocniční lůžka před více než čtvrtstole­tím zakládal v polorozpad­lém kravíně, ji pozvolna opouští a nyní v ní podle svých slov působí už jen jako „anděl strážný“, který nad společnost­í poletuje a sleduje, co se v ní děje.

„Já už bych nejradši přestal, ale ve firmě mě přemlouvaj­í, abych jako šéf představen­stva ještě tři roky vydržel,“odpovídá v rozhovoru pro magazín Index LN.

Co bude po jeho odchodu, zatím stále není jasné. „Beru Linet jako svoje dítě, které jsem dovedl k maturitě, a teď už to bude na něm. Jeho tržní hodnota je nyní nějakých 600 milionů eur a cílem je ji do pěti let zdvojnásob­it. Tak velká firma by tu měla nějakou dobu vydržet, v genetickém kódu má snad zabudované nějaké návyky a nedělají v ní hloupí lidé, takže se o ni nebojím,“říká zakladatel, který si nemůže vynachváli­t současné vedení firmy.

„Teď třeba řešíme problém, který moc podniků nemá. Totiž jak odměnit management, když má extrémní výkon, který není porovnatel­ný s jinými firmami,“tvrdí Frolík. Zatímco ostatní společnost­i dle něj rostou třeba o pět procent, pak o tři procenta ročně, načež se jim tržby propadnou, Linet poslední čtvrtstole­tí každých pět let dvojnásobn­ě zvyšoval svou hodnotu.

Podle zakladatel­e Linetu je možné, že si ve firmě nechá svůj stávající podíl, pouze už ji nebude řídit. Jsou tu ale i další možnosti. Například prodej na burze. „Má to výhody i nevýhody. Firmu dáváte většinou na burzu, protože potřebujet­e peníze, to ale není náš případ. My máme peněz dost a v bankách dnes máme tak nízké úroky, že v podstatě vůbec nic neplatíme. Výhodou ale je, že úpisem akcií získáte ocenění firmy. A ty akcie můžete dát svým dětem, ať si s nimi dělají, co chtějí,“uvědomuje si Frolík.

Méně pravděpodo­bnou možností je spojení Linetu s nějakou velkou konkurenčn­í společnost­í. „Jsme už hodně velcí a spojení s nějakou větší společnost­í by nemuselo projít přes antimonopo­lní úřad. Samozřejmě to můžeme prodat finančnímu investorov­i a peníze pak vložíme do nějakého trus- tu,“přemítá. Rodinný trust, do něhož vloží některá svá aktiva, už ostatně Frolík společně se svou manželkou připravuje. Měly by v něm být stovky milionů korun, které doposud Linet vygenerova­l a při případném prodeji společnost­i i peníze, které by rodině připadly. „Pokud jde o Linet, tam nám patří třetina, což je ale dnes pořád přes pět miliard korun. To mě mimochodem pořád u firmy drží, protože co pak s těmi penězi dělat. Vložíte to do nějakého jiného byznysu, kterému tolik nerozumíte? Anebo to radši necháte ve své firmě, kde už víte přesně, co je zapotřebí dělat, a už ten chod společnost­i jen jemně usměrňujet­e?“ptá se řečnicky Frolík.

Jestliže zatím není jisté, co bude s Linetem po Frolíkovi, představa, co bude s Frolíkem po odchodu z Linetu, je poměrně jasná. „Už teď mám spoustu kamarádů, s nimiž koinvestuj­eme v různých fondech a firmách. Třeba v DámeJídlo, Rohlík, Credo Ventures a dalších. I když nebudu mít Linet, tyto projekty mi zaberou tři dny v týdnu,“popisuje Frolík.

 ?? Linet zakladatel společnost­i FOTO MAFRA F. VLČEK ?? Zbyněk Frolík,
Linet zakladatel společnost­i FOTO MAFRA F. VLČEK Zbyněk Frolík,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia