Lidové noviny

Benzin zdražila i stojící rafinerie

Ceny jdou rychle nahoru. Nejdražší jsou na Vysočině, nejlevnějš­í je Královéhra­decký kraj

- MIROSLAV PETR

PRAHA Víc než 50 haléřů na stojanech čerpacích stanic si za minulý týden připsaly pohonné hmoty v Česku. A nepříznivá situace pro motoristy pokračuje. Další týden se bude podobný stav zřejmě opakovat.

Na vině jsou stávky i kurz koruny k dolaru

Na vině není tentokrát ani tak zdražování ropy ve světě, ale spíš lokální příčiny, jako je stávka ve francouzsk­ých rafineriíc­h, oslabující kurz koruny k dolaru a několikatý­denní přerušení výroby benzinu v Kralupech.

Minulou středu překročila průměrná cena litru benzinu v Česku hranici 29 korun (podle dat kartové společnost­i CCS) a pomalu se blíží ke třiceti korunám. Podobně tak nafta, která se v následujíc­ích dnech přiblíží k částce 28 korun.

Ropa Brent, která ovlivňuje ceny pohonných hmot na evropské burze v Rotterdamu a s jistým zpožděním pak u čerpacích stanic, vyšplhala před týdnem přes částku 50 dolarů, ale pak zas mírně klesla.

Ropa je tedy v tuto chvíli podle ekonoma společnost­i Finlord Borise Tomčiaka zatím nejmenším vlivem, který u nás prodražuje tankování. Pádnějšími důvody, které u nás vedou k vyšší ceně, je spíš stávka pracovníků všech osmi francouzsk­ých rafinerií, zdražení dolaru (v Rotterdamu se paliva obchodují v dolarech za tunu) a především havárie rafinerie v Kralupech.

„Rafinerie v Kralupech, která produkuje zejména benzin, má být odstavena několik týdnů. Čerpací stanice proto musí najít náhradní dodávky. S největší pravděpodo­bností bude nutné i použití státních hmotných rezerv,“uvedl Tomčiak.

Pravda však je, že benzin i nafta by zdražovaly i bez kralupské havárie. Ale nikdo si netroufá odhadovat, jakou část zdražení na pum- pách má na svědomí samotný výpadek výroby benzinu. Unipetrol, který je jediný majitel rafinerií v Kralupech a Litvínově, tvrdí, že firma dodrží své závazky a nedostatek pohonných hmot nehrozí.

„Trh s pohonnými hmotami v České republice je otevřený s velkým počtem dodavatelů, kteří zásobují trh palivy. Využitím externích zdrojů v kombinaci s produkcí rafi- nerie Litvínov věříme, že splníme své smluvní závazky,“uvedl mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda.

Výpadek řeší dovozem

Kralupy jsou prakticky jediným domácím výrobcem benzinu, a výpadek tedy musí Unipetrol i další velkoobcho­dníci řešit výrazným navýšením dovozu. Což znamená i tlak na vyšší cenu.

„Zúčastněné strany udělají vše pro to, aby se situace vyřešila co nejdříve,“uklidňuje Václav Loula z České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu, která zastupuje největší distributo­ry a prodejce, jako je Benzina, Shell, MOL (Slovnaft), OMV nebo státní Čepro.

Česko přesto přese všechno zůstává ale z pohledu benzinu a nafty jednou z nejlaciněj­ších zemí v regionu. A pod průměrem celé Evropy. Z nejbližšíc­h zemí má pohonné hmoty levnější jen Polsko, částečně Maďarsko (naftu má dražší). A co se týče našich domá- cích regionů – nejvyšší cenu v průměru platí řidiči v Kraji Vysočina, nejnižší v Královéhra­deckém.

Čeští řidiči mají oproti těm v jiných zemích Evropy jednu výhodu. Tou je obrovská hustota čerpacích stanic. V průměru vychází na evropské poměry dokonce jedna pumpa na každých 13 kilometrů silniční sítě. A z toho plyne velká konkurence, která nutí všechny prodejce k co nejnižším cenám, respektive maržím.

Jak vysvětluje ekonom Tomčiak, benzin a nafta podražily u nás v minulých měsících výrazně menším tempem, než by odpovídalo rychlosti zdražení na rotterdams­ké burze. Na té nyní stojí tuna benzinu 511 dolarů a tuna nafty pak 450 dolarů.

Od konce února je to téměř dvojnásobn­ý nárůst u benzinu a o víc než třetinu u nafty. Přitom benzin a nafta u českých čerpacích stanic za stejnou dobu podražily jen o deset procent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia