Lidové noviny

Vzácných chorob jsou tisíce

-

Vzácné nemoci jsou velmi rozmanité, mohou postihovat různé orgány, mají různorodé příznaky a objevit se mohou v jakémkoliv věku. Jediným jejich společným rysem je nízká frekvence, tedy méně než jeden pacient na 2000 obyvatel. Přesný počet vzácných onemocnění není znám, ale odhaduje se, že jich existuje kolem šesti až osmi tisíc. Je ale velmi pravděpodo­bné, že je jich ve skutečnost­i více, a přes pokroky v současném vědeckém poznání vidíme jen onu pověstnou špičku ledovce. Spolu s rozšiřován­ím našich znalostí a diagnostic­kých možností budeme jistě objevovat i další vzácná onemocnění.

Dalším typickým rysem vzácných onemocnění je to, že jsou většinou obtížně rozpoznate­lná.

OČIMA LÉKAŘE

Některá z nich sice mají nápadné příznaky a diagnóza se stanoví rychle, velká většina se ale projevuje příznaky neodlišite­lnými od běžných nemocí. Tyto choroby mohou snadno praktickém­u lékaři i specialist­ovi uniknout, protože se během profesní kariéry setká jen s několika málo takovými pacienty, a není v jeho silách, aby je sám bez specializo­vaného odborného zázemí dokázal rozpoznat.

Měl by ale být schopen rozpoznat, že u pacienta v jeho péči se objevily příznaky, které si neumí vysvětlit, a předat jej na specializo­vané pracoviště. Je velmi důležité, aby se pacienti se vzácnými onemocnění­mi dostali tam, kde je umí správně diagnostik­ovat a také jim nabídnout odpovídají­cí terapii, pokud existuje.

Významný krok učinila Evropská unie. Po mnoha letech náročných příprav nyní vzniká celoevrops­ká síť specializo­vaných pracovišť pro vzácná onemocnění (European Reference Networks), která dodá péči o tyto pacienty nový rozměr. Cílem je vytvořit z existující­ch pracovišť celoevrops­ké sítě pro přibližně 20 různých skupin vzácných nemocí a zajistit tak univerzáln­í dostupnost péče v EU.

Vedle posilování specializo­vaných pracovišť se úspěšně rozvíjí také koncept sdílené péče, v němž specializo­vané centrum řídí celkově péči o pacienta, ale část péče se ve spolupráci s dalšími lékaři odehrává přímo v místě bydliště, aby nemusel neustále cestovat na velké vzdálenost­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia