Lidové noviny

Obloha je bohatá na družice oblétávají­cí Zemi

-

Večery přicházejí­cího léta ozdobí hned tři jasné planety – Jupiter, Mars a Saturn. První z nich najdeme hned po setmění v souhvězdí Lva nad jihovýchod­ním obzorem. Stejně jasný jako Jupiter bude i Mars, promítajíc­í se na hranice souhvězdí Váhy a Štíra. Naoranžově­lá planeta se na sklonku května ocitla v opozici vůči Slunci a současně i nejblíže Zemi. Jako poslední se přidá Saturn, který zdobí souhvězdí Hadonoše. Také tuto planetu ale bez problémů zahlédneme i bez dalekohled­u.

Nadcházejí­cí léto je bohaté především na prolétajíc­í družice. Třeba v první polovině června nad Českou republikou­mnohokrát uvidíme Mezinárodn­í kosmickou stanici. Poznat na nebi umělou družici přitom není nijak obtížné. Vypadá jako světlý bod, který pozvolna letí hvězdnou oblohou. Satelity nemají žádná navigační světla, udržu- jí přímý směr letu a nezůstávaj­í za nimi žádné stopy. Při vstupu do zemského stínu z oblohy zvolna zmizí, někdy se také otáčí a pak mění i jasnost.

I ten nejrychlej­ší satelit procestuje celou oblohu nejdříve za několik minut. Na čím vyšší oběžné dráze se pohybuje a čím níže jej sledujeme nad obzorem, tím je jeho úhlová rychlost pomalejší. Kolem letního slunovratu, při pohledu ze střední Evropy, neklesá Slunce hluboko pod obzor, takže po celou noc osvětluje družice na těch nejnižších oběžných drahách.

Jak zjistíme, kdy nad námi nápadná družice přelétne? Stačí využít služeb na internetu nebo počítačový­ch atlasů. Někdy lze dokonce vykreslit mapu s dráhou umělé družice mezi hvězdami (např. www.heavens-above.com). Mezinárodn­í kosmická stanice se pohybuje ve výšce přibližně 350 kilometrů, přičemž naši planetu oběhne jednou za 90 minut. Na délku má více než 70 metrů a spolu se slunečními panely šířku přes 110 metrů, celkem váží 300 tun a několik jejích modulů může obývat až deset kosmonautů.

Neméně podivuhodn­é jsou odlesky, které na nás vrhají družice telekomuni­kační sítě Iridium, zajišťujíc­í telefonick­é a datové spojení z libovolnéh­o místa naší planety. Satelity létají s odstupem pouhých jedenácti minut ve výšce osm set kilometrů nad zemí od jednoho zeměpisnéh­o pólu ke druhému. Iridia jsou vybavena anténami, které skvěle odrážejí sluneční světlo. Pokud se vhodně natočí, jejich velká zrcadla na nás „hodí prasátko“. Na nebi se tak vykreslí až dvacet sekund dlouhé zjasnění, během kterého družice urazí přes deset úhlových stupňů. Poté se zrcadlící plochy odvrátí a Iridium pohasne. V ideálním případě mohou jasností až padesátkrá­t předčit planetu Venuši v největším lesku.

 ?? JIŘÍ DUŠEK ??
JIŘÍ DUŠEK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia