Lidové noviny

Investujte zase doma! To zrovna...

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

Argentinsk­ý prezident Mauricio Macri to nemá zrovna snadné. Ani ne půl roku po inauguraci mu rapidně klesá popularita, podle posledních čísel přišel o více než čtvrtinu svých voličů. Zkrátka nic moc.

Pravda je, že sedmapades­átiletý konzervati­vec převzal zemi v tristním ekonomické­m stavu po mnohaleté vládě manželů Kirchnerov­ých, levicových populistů. Macriho první kroky ve funkci mnohé Argentince otrávily – zvýšil poplatky za elektřinu, plyn, dopravu i vodu. A rozhodl seškrtat státní správu i počty zaměstnanc­ů v různých sférách. Až dosud o místo přišlo na 155 tisíc lidí. Úsporná politika je tvrdá, byť podle vlády a řady odborníků nezbytná.

TERRA INCOGNITA

Argentina předloni opět málem upadla do platební neschopnos­ti a dusí ji obrovské zahraniční dluhy. Ovšem nejen ty. Země dluží i vlastním občanům, třeba penzistům. Někteří nedostali vyplacený svůj důchod i řadu let, navzdory soudním tahanicím.

To se rozhodl Macri vyřešit novým vládním krokem: daňovou amnestií pro všechny, kteří si ulili peníze v zahraničí. Peníze, které stát získá, dá na penzijní fond.

„Se zákonem, který posíláme do Kongresu, chceme najít způsob, jak splatit roky nespravedl­nosti. Zjistili jsme řadu případů, kdy penzisté podali stížnost, soud vyhráli, a přesto stále marně čekají na peníze,“řekl Macri v pátek v televizním projevu.

Z přiznání takových kont si vláda slibuje alespoň 20 milionů dolarů. A majitele účtů láká, aby peníze rovnou převedli do Argentiny a investoval­i v ní. To půjde asi jen těžko. Mnozí si ještě pamatují pád země v roce 2001, kdy vláda zakázala výběry z bank a přeměnila dolarové úspory lidí v tamní měnu, která klesla o 75 procent. To jednoho nenaláká.

Navíc Macriho někteří kritici – včetně vládních kolegů – viní z vypočítavo­sti. Daňovou amnestii oznámil v době, kdy sám čelí nařčení kvůli odhalení Panama Papers, že měl tajné účty na Bahamách. Byť se brání, že amnestie s tím nesouvisí, kladné body mu to přinese jen sotva.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia