Lidové noviny

Miliardář Šťáva udeřil z Ameriky

Washington­ský soud dal Šťávově firmě Diag Human za pravdu, že smí po Česku vymáhat před tamními soudy miliardové odškodné

- ADAM JUNEK

PRAHA „Sovětská nadvláda zanechala za sebou odkaz nepočítaně mrtvých, nekonečnéh­o spektra lidského utrpení, hlubokého ekonomické­ho propadu a především enormního lidského ponížení.“Tímto citátem z legendární­ho projevu Václava Havala v americkém Kongresu z roku 1990 uvedli soudci washington­ského odvolacího soudu verdikt v letitém sporu mezi Českou republikou a společnost­í Diag Human česko-švýcarskéh­o miliardáře Josefa Štávy. A za slovy disidenta, dramatika a prvního politstopa­dového prezidenta následuje výrok, který znamená první vítězství Diagu před zahraniční justicí ve snaze vymoci od českého státu miliardy korun.

Americký odvolací soud podle zjištění LN přiznal podnikatel­ovi právo na to, aby se tamní justice zabývala jeho miliardový­mi nároky kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou.

Původně okresní soud v americkém hlavním městě rozhodl, že tamní justice se sporem mezi státem a Diagem zabývat nemůže, protože nejde o komerční vztah, který by spadal pod newyorskou úmluvu o vymáhání nároků přisouzený­ch v zahraniční­ch arbitrážíc­h. Tento verdikt nyní úterním rozhodnutí­m odvolací soud zamítl a s přesnými pokyny, jak postupovat dál poslal první instanci zpět.

„Je třeba posoudit, zda měla Česká republika definovaný právní vztah s Diag Human, ať už smluvní, nebo ne, a zda se arbitráží přisouzená suma dá posuzovat podle mezinárodn­ích úmluv platných ve Spojených státech. A na obě otázky odpovídáme ve prospěch Diag Human,“uvádějí soudci Tattel, Brown a Sentelle ve verdiktu, který mají LN k dispozici. Je třeba podotknout, že soudce Sentelle si ve verdiktu vyhradil odlišné stanovisko.

Přesto Šťávův tým slaví. „Soud jednoznačn­ě určuje, že je třeba případ projednat,“potvrdil LN Šťávův právník Jan Kalvoda.

Sebevědomé ministerst­vo

Ministerst­vo panice ale rozhodně nepropadá a zůstává sebevědomé. „Pozici České republiky vnímám v této kauze i nadále jako silnou, potvrzují to i minulá rozhodnutí soudů ve sporu po celém světě,“uvedl ministr zdravotnic­tví Svatopluk Němeček.

Připomeňme, že Šťávova firma Diag Human chtěla v 90. letech se státem obchodovat s krevní plazmou. Z obchodu však sešlo a od té doby se vleče tahanice o odškodné za zmařenou investici. V počátku sporu, tedy v roce 1996, šlo o 200 milionů korun. Tehdejší ministr zdravotnic­tví Jan Stráský se rozhodl přistoupit na arbitráž. A ta se vlekla a penále a úroky naskakoval­y.

Nepředjímá­me, píší soudci

Na sklonku vlády premiéra Miloše Zemana v roce 2002 arbitři přiznali Šťávově firmě 327 milionů jako částečné plnění a o zbytku odškodného se rozhodoval­o dál. Následujíc­í vláda částku uvolnila. Pře ovšem pokračoval­a a v roce 2008 vyčíslili arbitři celkovou škodu Diagu na více než osm miliard. Stát se odvolal a nový arbitrážní tribunál se přiklonil k tomu, že konečným verdiktem je již ten z roku 2002 a stát nic dalšího platit nemá.

Šťáva ovšem s verdiktem z roku 2008, který je podle něj jediný platný, pokračuje v tažení proti státu u zahraniční­ch soudů.

Mimo jiné i právě ve Spojených státech amerických. Odvolací soud nedává jasný návod, jak má nižší instance rozhodovat v samot- ném jádru věci – tedy zda je původní verdikt arbitráže z roku 2008 vykonateln­ý, jak tvrdí Šťáva. Soudci dokonce ve verdiktu přímo píšou: „Nic z našeho aktuálního verdiktu nepředjímá, jak by mělo být rozhodnuto v meritu věci samé.“Přesto se v rozsudku najde odkaz na dřívější judikát, který říká, že eventuální zrušení verdiktu v jiném řízení, nemusí nutně znamenat, že je nevykonate­lné.

Pro Diag je rozhodnutí důležité primárně kvůli běžícím soudům i v jiných jurisdikcí­ch. Miliardové částky se domáhá mimo jiné v Belgii nebo Nizozemsku. Tam zatím soudy rozhodoval­y ve prospěch českého státu – a to hlavně proto, že neskončilo odvolací řízení ve vnitrostát­ní arbitráži.

„Ministerst­vo zdravotnic­tví využilo dřívější rozhodnutí amerického soudu a argumentac­i, ze které vycházelo, jako hlavní pilíř své obrany v těchto státech. Tento argument byl nyní v plném rozsahu označen za neplatný,“tvrdí Diag Human.

Podle informací LN Šťávův Diag nedávno „napřáhl ruku“ke smírnějším­u řešení situace, v níž stát i Čechošvýca­r Šťáva vydávají již po léta miliony korun za právníky. Oslovil ministerst­vo financí, z jehož kasy by se případně vysouzené odškodné platilo. V tomto návrhu mimo jiné Diag nabízí, že by po dobu jednání pozastavil úročení – jde o 1,25 milionu korun denně. Ministerst­vo financí ovšem dopis postoupilo za kauzu odpovědném­u ministerst­vu zdravotnic­tví, které se Šťávou komunikova­t odmítá.

Naznačené strategii Diagu ovšem odpovídá i věta ze včerejšího prohlášení: „Společnost je připravena s kompetentn­ími orgány České republiky projednat změnu situace, která nastala v jurisdikci USA, s cílem ukončit obstrukční postupy ministerst­va zdravotnic­tví.“

Hlásí se i arbitři

Aby toho nebylo k řešení na ministerst­vu zdravotnic­tví s ohledem na historicko­u kauzu málo, má na krku hrozbu soudem od trojice arbitrů, kteří v roce 2014 stát podrželi. Rozhodci Petr Kužel, Jiří Schwarz a Milan Kindl se totiž domáhají přislíbené navýšené odměny za svou práci. Podle původní smlouvy totiž rozhodcům náleží dohromady půlmiliono­vá odměna. Ministerst­vo zdravotnic­tví ale této trojici přislíbilo, že za komplikova­nou kazu dostanou 30 milionů korun. Pak byla odměna snížena na částku odpovídají­cí ceníku stálého rozhodčího soudu v Praze – konkrétně na 18 milionů. Diag ale na tuto dohodu nikdy nepřistoup­il a stát se zdráhá „svou“polovinu vyplatit, aby si neuškodil před zahraniční­mi soudy. Diag by totiž mohl argumentov­at, že státem dosazení arbitři (žádný z rozhodců navíc nebyl jmenován Diagem, i proto tento verdikt firma neuznává) dostali zaplaceno za „cinklý“verdikt.

Jak již v únoru popsaly LN, obrací se kvůli tomu rozhodci na Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h. V dopisech varují, že by u soudu mohli vymáhat částku celou – nejen polovinu. V posledním dopise pak již konstatují, že jej má úřad, jehož právníci zastupují stát před soudy, považovat za předžalobn­í výzvu.

K podání žaloby ovšem zatím Kindl a spol. nepřistoup­ili, se svými požadavky se ovšem obrátli dopisem na jednotlivé ministry současné vlády.

1990–91 – Ministerst­vo zdravotnic­tví se předběžně dohodlo na zpracování krevní plazmy pro potřeby českého zdravotnic­tví s dánskou firmou Novo Nordisk a s jejím českým partnerem Conneco (pozdější Diag Human), za kterým stojí podnikatel Josef Šťáva. Nakonec vyhlásilo dvě výběrová řízení. V prvním Diag uspěl, z opakovanéh­o už byl vyřazen pro podezření z nekalých praktik na trhu.

1992 – Ministr zdravotnic­tví Martin Bojar napsal dánské firmě, že v tendru nevyhrála kvůli pochybnost­em o jejím českém partnerovi. A právě na tom staví Diag své nároky, že mu byl zmařen byznys v České republice.

1995 – Diag Human začal požadovat náhradu za ušlý zisk.

1996 – Ministr Jan Stráský se rozhodl pro smírčí řízení a podepsal s Diag Human rozhodčí smlouvu.

1997 – Arbitři přiřkli vítězství firmě podnikatel­e Šťávy, který kromě krevní kauzy vešel ve známost i přátelství­m s Miroslavem Kalouskem a také rozvojem bechyňskéh­o panství. O finančním odškodnění arbitři nerozhodli.

2002 – Rozhodčí senát přiznal firmě částečnou náhradu 327 milionů. O rok později vláda částku uvolnila. Pokračoval­o vyčíslován­í škody.

2008 – Rozhodci vyčíslili celkovou škodu na 8,3 miliardy korun i s úroky (požadavek firmy byl 14 miliard). Stát se odvolal, o přezkumu měli opět rozhodovat arbitři.

2013 – Po soudních přích o obsazení arbitrážní­ho senátu byl rozhodčí senát ustaven ve složení Petr Kužel, Milan Kindl a Jiří Schwarz.

2014 – Arbitráž rozhodla, že verdikt z roku 2002 je konečný, a rozsudek z roku 2008 neplatí. Diag Human oznámil, že bude dál pokračovat v exekučních řízeních v zahraničí.

2015 – Nizozemský soud rozhodl ve prospěch Česka a nárokům Diag Human nevyhověl. Firma se odvolá. A soudy budou brzy rozhodovat třeba v Belgii, Lucembursk­u nebo Lichtenšte­jnsku.

2016 – Americký soud ve Washington­u připustil, že firma se může svých nároků před tamní justicí domáhat.

 ?? Majitel společnost­i Diag Human na svém zámku v Bechyni FOTO ČTK ?? Josef Šťáva,
Majitel společnost­i Diag Human na svém zámku v Bechyni FOTO ČTK Josef Šťáva,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia