Lidové noviny

Jak se zbavit Šlachty

- Vrchní státní zástupkyně

zornila Bradáčová, jejíž lidé měli s protikorup­ční policií, které momentálně velí Jaroslav Vild, několik konfliktů.

Již delší dobu se mezi žalobci proslýchá, že protikorup­ční policie je zralá na zásadní personální obměnu. Prostým sloučením funkčního útvaru ÚOOZ s problemati­ckým ÚOKFK by však podle Bradáčové ke zlepšení práce protikorup­čních detektivů nedošlo. „Bylo by velmi nešťastné, abychom podlehli iluzi, že vše, co hodnotíme dnes jako dobré v práci ÚOOZ, je přenositel­né na ÚOKFK. Opak bude pravdou,“varovala Bradáčová.

Navrhované změně se brání i šéf vrchních žalobců z Olomou- ce. „Vůbec nevím, k čemu by taková změna měla sloužit. Je to šokující a nemohu tomu uvěřit,“uvedl v rozhovoru pro LN Ivo Ištvan.

Blíží se volby

Nepochopit­elné je také to, proč se s reorganiza­cí tolik spěchá. Podle informací má být spuštěna již za měsíc. O vytvoření české varianty německého národního kriminální­ho úřadu se přitom v odborné komunitě hovoří delší dobu. Až dosud však současné policejní vedení s žádným konkrétním návrhem do diskuse nepřišlo.

„Takto závažné a nevratné kroky mají být podloženy dostatečno­u analýzou a měl by je provázet konsenzus všech, kteří na trest- ním řízení participuj­í,“diví se postupu policejníh­o vedení vrchní žalobkyně Bradáčová.

Celá policejní rošáda může mít citlivý politický podtext. Končí totiž období politickéh­o klidu a blíží se série několika voleb. Na podzim krajské a senátní, zkraje příštího roku lze očekávat zahájení kampaně pro volby sněmovní a prezidents­ké.

Není vyloučené, že Šlachtův útvar začal pracovat na případech sahajících do politické úrovně. Pokud by v příštích měsících padla obvinění kandidátů či jiných stranickýc­h funkcionář­ů a jejich spolupraco­vníků, šlo by o smrtící ránu. Stačí vzpomenout na červen roku 2013, kdy v okolí premiéra Petra Nečase vypukla aféra Nagygate. Případ a následné volby zcela proměnily tuzemskou politickou mapu.

Sloučení ÚOOZ a ÚOKFK považuji v současné situaci za hazard, který si nemůžeme dovolit

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia