Lidové noviny

Šlachtův útvar rozplétá citlivé kauzy

-

PRAHA Útvar pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ) vznikl v roce 1995. Jeho prvním ředitelem se stal Jan Kubice, který byl ve funkci do roku 2007. Po exministro­vi vnitra převzal vedení útvaru Robert Šlachta, který jej řídí dodnes. Centrála sídlí v Praze, v několika dalších městech má útvar své expozitury: v Českých Budějovicí­ch, Plzni, Teplicích, Hradci Králové, Brně, Ostravě a Holešově.

ÚOOZ v 90. letech vznikl na základě reorganiza­ce Ústředny kriminální policie a jeho hlavním úkolem se stalo potírání mafiánskýc­h struktur. „Cílem organizova­ného zločinu u nás je získání maximálníc­h zisků a také ekonomické­ho, společensk­ého vlivu za pomoci jakýchkoli­v prostředků,“popisuje ÚOOZ problemati­ku organizova­ného zločinu na svém webu.

Lihová mafie i Nagygate

Pod Šlachtovým vedením protimafiá­nský útvar rozjel řadu rozsáhlých případů. Akce s názvem Asie se týkala takzvaného Toflova gangu. Jedenáct členů včetně policistů poslal brněnský soud v roce 2014 do vězení.

Příslušníc­i policie uvízli v síti Šlachtova útvaru i v případu zvaném Ofered – známém u veřejnosti jako lihová mafie. Protimafiá­nský útvar si tehdy v kauze nelegálníc­h obchodů s lihem vyšlápl na pracovníky celní správy.

Největší pozornost ovšem na sebe v uplynulých třech letech Šlachta strhly případy Nagygate a Vidkun. V prvně jmenovaném jsou souzeni lidé z prostředí lobbisty Ivo Rittiga a z okolí expremiéra Petra Nečase, v operaci Vidkun zase uvízli dva nejvyšší policisté z Olomouce a hejtman Jiří Rozbořil z ČSSD. V polovině května začal ÚOOZ kvůli podezření z vynášení informací z bezpečnost­ních složek za úplatu vyšetřovat v řadách detektivů protikorup­ční policie a pražských státních zástupců. oko

 ?? Skončil vynesením vysokých trestů (na snímku odsouzený Radek Březina) FOTO MAFRA ?? Případ lihové mafie
Skončil vynesením vysokých trestů (na snímku odsouzený Radek Březina) FOTO MAFRA Případ lihové mafie

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia