Lidové noviny

Nevalná pověst protikorup­ční policie

-

PRAHA Útvar odhalování korupce a finanční kriminalit­y (ÚOKFK) byl zřízen roku 2003. Věnuje se prověřován­í a vyšetřován­í nejzávažně­jších forem trestné činnosti – ať už hospodářsk­é, finanční či korupce.

V létě 2004 byl z ÚOKFK vydělen útvar specializo­vaný na závažnou daňovou kriminalit­u a zajišťován­í výnosů z trestné činnosti známý pod názvem finanční policie (FIPO). Už po dvou letech však činnost FIPO ukončil tehdejší ministr Ivan Langer. Finanční policie se začlenila zpět do ÚOKFK, jehož současným ředitelem je od října 2014 Jaroslav Vild.

Opencard ne, Rath ano

Jeho útvar se dlouhodobě potýká s nevalnou pověstí. Jedním z příkladů je kritizovan­é vyšetřován­í kauzy Opencard. V síti vyšetřovat­elů uvízli jen „pěšáci“úředníci. Politici, kteří v éře primátora Pavla Béma byli za projekt zodpovědní, chodili k soudu pouze v roli svědků. Kvůli způsobu vyšetřován­í vznikla i speciální vyšetřovac­í komise v Poslanecké sněmovně. Poslanci dokonce podali i trestní oznámení.

Dalším zvláštním případem bylo vyšetřován­í miliardáře Petra Sisáka podezřeléh­o z insolvenčn­ích podvodů. Letos v dubnu však protikorup­ční policie o případ přišla. Státní zástupce Adam Borgula jí případ odebral a předal krajské kriminálce v Hradci Králové. Zpráva o tom zaskočila i otrlé znalce justice. Vyvrcholil tím příběh plný turbulentn­ích zvratů a záhadných úniků informací.

Naopak úspěšné bylo vyšetřován­í případu bývalého ředitele Nemocnice Na homolce Vladimíra Dbalého či středočesk­ého exhejtmana Davida Ratha. Skupina podnikatel­ů, manažerů a bývalých politiků zatím „vyfasovala“nepravomoc­né tresty. Rath dostal trest 8,5 roku a jeho nadějně našlápnutá kariéra skončila v troskách.

 ?? Byl za korupci odsouzen k 8,5 roku vězení a propadnutí majetku FOTO MAFRA ?? David Rath
Byl za korupci odsouzen k 8,5 roku vězení a propadnutí majetku FOTO MAFRA David Rath

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia