Lidové noviny

Syková skončí ve vládní radě

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Známá vědkyně Eva Syková, jež je i senátorkou za ČSSD, rezignoval­a na členství ve vládní vědecké radě, kde zastává post 1. místopředs­edkyně. Uvedla to včera v Českém rozhlase.

Profesorka Syková byla pod tlakem expertů, vedení Akademie věd i médií, neboť v pondělí Česká televize přinesla reportáž o výzkumu jejího týmu, kdy si pacienti se smrtelnou nemocí ALS museli připlácet 150 tisíc korun na kultivaci kmenových buněk. Doložily to e-maily.

Syková odmítá, že by z peněz jakkoliv profitoval­a; chtěla pomoci nemocným. Zastal se jí prezident Miloš Zeman, který by k ní byl „velkorysý, protože ve své vědecké práci dosáhla nesporných úspěchů“. Syková reportáž považuje za neobjektiv­ní, štvavou kampaň.

Jiří Drahoš, předseda Akademie věd, už v úterý Sykovou formálně odvolal z postu ředitelky „jejího“Ústavu experiment­ální medicíny AV. K potvrzení je ještě potřeba schválení radou ústavu, jejíž je Syková předsedkyn­í. U projednává­ní prý nebude; uvažuje, že skončí sama.

Včera došlo k nevídané věci. Předseda Drahoš ČTK sdělil, že do Ústavu experiment­ální medicíny vyšle kontrolu, která se bude týkat financí. Od rána chvíli nefungoval­y webové stránky ústavu, na nichž jsou zveřejněny výroční zprávy, ani spolku Buněčná terapie.

Jak LN informova- ly, premiérův vědecký poradce Václav Hořejší v dopise požádal předsedu vlády, aby z vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) Sykovou odvolal, neboť po kauze s kmenovými buňkami je post „neudržitel­ný“. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pak Sykovou k tomuto kroku také vyzval a ona rezignoval­a. Vicepremié­r pro vědu Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) tak nyní bude muset hledat kandidáta na doplnění šestnáctič­lenné rady, která rozhoduje o zásadních tématech hodnocení vědy nebo doporučuje výši rozpočtu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia