Lidové noviny

V Donbasu znovu sílí boje

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

KYJEV/PRAHA Na východoukr­ajinské frontě zahynul včera jeden ukrajinský voják, tři byli vážně zraněni. O víkendu ale za jediný den zahynulo pět příslušník­ů ukrajinský­ch ozbrojenýc­h sil, 23. května za čtyřiadvac­et hodin padlo sedm ukrajinský­ch vojáků.

Květnové ztráty jsou pro Ukrajinu největšími za poslední rok. Ztráty v řadách separatist­ů nejsou přesně známy. Od roku 2014, kdy Rusko anektovalo Krym a ukrajinští separatist­é za vydatné ruské vojenské podpory zahájili okupaci Donbasu, zahynulo nejméně deset tisíc vojáků a civilistů, přes 20 tisíc osob bylo zraněno. 1 800 000 lidí muselo uprchnout ze svých domovů.

Drony z Ruska

Obě strany se navzájem obviňují z porušování příměří, které bylo uzavřeno loni v únoru. Podle mluvčího Antiterori­stické operace Andreje Lysenka „nepřítel provádí rozvědku drony“, které získává od ruské armády.

V posledních dnech se kromě minometů dostávají stále častěji ke slovu odstřelova­či vybavení speciálním­i puškami, které má podle ukrajinský­ch médií ve výzbroji ruská armáda.

Na serverech separatist­ů se tento týden ale rovněž objevily informace o odstřelova­čích – rebelové varují civilní obyvatelst­vo, které stále ještě zůstalo v obcích ležících podél frontové linie, před snajpry z baltských zemí, kteří se údajně nechali najmout ukrajinsko­u armádou.

„Bílé kalhotky“byla v devadesátý­ch letech přezdívka pro odstřelova­čky z baltských zemí, které podle ruských médií bojovaly na straně Čečenců proti ruské armádě. Později byly zprávy o nich označeny za propagandi­stickou fikci – nepodařilo se nikdy dokázat přítomnost ani jediné z nich.

Minsk nic nepřinesl

Zlepšení situace nepřineslo ani další kolo jednání kontaktní skupiny, které začalo ve středu v Minsku. Pokrok byl dosažen pouze v otázce výměny zajatců.

Jak uvedl včera náměstek tajemníka ukrajinské Národní bezpečnost­ní rady Michail Koval, „ruská vojska se připravují na ofenzivu a budou se snažit dojít na administra­tivní hranici Luhanské a Doněcké oblasti,“podtrhl Koval. V současnost­i separatist­é kontrolují pouze část obou východoukr­ajinských oblastí.

Jestliže vMinsku se velkého pokroku dosáhnout nepodařilo, jednání takzvané normandské skupiny, kterou tvoří Rusko, Ukrajina, Francie a Německo, úspěch přinesla. Podle středečníh­o prohlášení představit­ele ukrajinské prezidents­ké administra­tivy Konstantin­a Elisejeva byl dosažen výrazný pokrok při jednání o podobě mezinárodn­í policejní ozbrojené mírové mise OBSE v Donbasu.

Kreml sice odmítl, že by již vyslovil konečný souhlas, ale ruský prezident Vladimir Putin už dříve veřejně podporu „modrým přilbám“v Donbasu vyslovil. Doposud se v oblasti východoukr­ajinského konfliktu pohybují pouze neozbrojen­í pozorovate­lé OBSE, což je vzhledem k sílící intenzitě bojů zcela nedostateč­né.

Na straně separatist­ů jednání o zahraniční ozbrojené mírové misi velké nadšení nevyvolalo. Rebelové by ji uvítali pouze v případě, pokud by mírotvorci byli ze zemí, které sympatizuj­í s Ruskem nebo přímo z Ruska.

Ruská armáda se připravuje na novou jarní ofenzivu se starým cílem – otevřít pozemní koridor až na poloostrov Krym. Tento týden to oznámila ukrajinská Národní bezpečnost­ní rada. Moskva podobná obvinění odmítá komentovat, jsou prý příliš absurdní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia