Lidové noviny

Brusel i Berlín o brexitu mlčí. Přál si to Cameron

- BRUSEL

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker není právě mužem, který by rád stál stranou a nechal se někým upozaďovat. Pokud jde o obranu Evropské unie, Lucemburča­na je obvykle všude plno. V otázce britského odchodu z Unie ale překvapivě mlčí.

Důvod je ten, že to slíbil britskému premiérovi Davidu Cameronovi, napsal včera německý týdeník Spiegel. Bruselští představit­elé mají totiž v Británii velmi špatnou pověst a poslední věc, kterou zastánce setrvání v Unii Cameron potřebuje, je její propagován­í evropskými komisaři. Juncker proto i svůj tým požádal, aby při případných návštěvách Británie používali „zdravý rozum“.

Cameron šéfovi Komise ustoupil jen v jedné věci: pokud by zastánci setrvání v Unii týden před referendem plánovaným na 23. června jasně vedli, dostane Juncker prostor veřejně se vyjád- řit. Nebude tak už moci odradit některé voliče – na to bude pozdě –, zároveň ho pak ale nikdo nebude moci obviňovat, že se brexitu nepokusil zabránit.

Se stejným přáním se Cameron obrátil i na německou kancléřku AngeluMerk­elovou. I ona mu vyhověla.

Ochromená Komise

Strach před případným ovlivněním britských voličů se ale odráží i v samotné práci Komise. Junckerův tým tak s mnohými legislativ­ními návrhy čeká na období po referendu. Jednou z obětí paralýzy se stala připravova­ná strategie zahraniční a bezpečnost­ní politiky, kterou už měsíce připravuje Federica Mogherinio­vá. Její návrh měl být zveřejněn v těchto dnech, nakonec byl ale odložen.

Stejné je to i s novými ekologický­mi regulemi pro fény, toastery a chytré telefony. I ty musí počkat, aby je v kampani nezneužili britští populisté. rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia