Lidové noviny

Thajští mniši ukrývali 40 mrtvol tygřat

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Kvůli obvinění z krutého zacházení a kupčení s desítkami tygrů a dalších zvířat zasáhly v thajském buddhistic­kém chrámu místní úřady. Kožešiny, drápy, rohy i maso zvířat často míří na černý trh. Poptávka je hlavně mezi stále početnější a bohatší čínskou střední třídou.

BANGKOK/PRAHA Sotva narozená – den, nanejvýš dva stará – tygří mláďata. Celkem čtyřicet zvířat vyrovnanýc­h v řadě vedle sebe. Tak vypadá snímek, který od včerejška stihl obletět svět a strhnout lavinu rozhořčení.

Jde o čtyři desítky malých šelem, které našli v mrazicím boxu při zásahu v buddhistic­kém chrámu v provincii Kančanabur­i, asi 160 kilometrů západně od Bangkoku, thajští policisté s ochránci zvířat. Mrtvá mláďata byla v mrazáku spolu s vnitřními orgány a částmi dalších druhů zvířat, mezi nimi lze jmenovat třeba chráněné stromové cibetky.

Buddhistič­tí mniši v chrámu dlouhodobě chovali celkem na 140 dospělých šelem, které se staly oblíbenou atrakcí turistů z celého světa. Tygří chrám, jak se svatostánk­u přezdívalo, byl ovšem dlouhodobě terčem kritiky ochránců zvířat kvůli zacházení se šelmami. Ty podle nich byly dr- ženy namalém prostoru pod sedativy a mnohé z nich údajně končily na černém trhu. Buď živé za nejvyšší nabídnutou cenu, anebo jako to, co z nich zbylo – kůže, kosti, zuby a drápy, které jsou mimořádně ceněné zvláště v čínské tradiční medicíně.

Thajské úřady sváděly s Tygřím chrámem marný boj už od roku 2001. Mniši ale opakovaně odmítali, že by se zvířaty jakkoliv nepatřičně zacházeli.

Počátkem tohoto týdne úřady rozjely masivní akci, do níž se zapojilo na tisíc policistů spolu s ochránci zvířat, ve snaze přemístit 140 tygrů z chrámu do záchrannýc­h stanic. Včera, třetí den zásahu, se dostaly na veřejnost sním- ky čtyřicítky tygřích mláďat, která našli mrtvé v mrazicím boxu uvnitř chrámového komplexu. Jak dlouho byla v mrazáku schovaná, není jasné, stejně jako to, za jakým účelem je tam mniši uložili. Zřejmě však měla skončit na černém trhu.

„Musela mít pro ně nějakou hodnotu, když se je chrám rozho- dl uchovávat,“uvedl zástupce generálníh­o ředitele thajského oddělení pro národní parky.

Podle místní police chtějí ochránci zvířat po tomto nálezu vznést vůči mnichům nové trestní obvinění z týrání zvířat a nelegálníh­o obchodu s nimi.

Vedení chrámu, který je od pondělí veřejnosti uzavřen, v prohlášení na sociální síti Facebook uvedlo, že míra úmrtnosti tygřích mláďat byla poměrně nízká a že až do roku 2010 byla uhynulá tygřata spalována. Pak však prý došlo ke změně postupu. Kvůli čemu a co se pak s mrtvými zvířaty dělo, stejně jako to, proč jich čtyřicet bylo v mrazicím boxu, ovšem vedení chrámu neuvedlo. Popřelo ale, že by s nimi nebo jejich částmi obchodoval­o.

Nález mrtvých mláďat v Tygřím chrámu je nicméně jen příslovečn­ou špičkou ledovce. Thajsko je dlouhodobě považováno za centrum ilegálního obcho- du se zvířaty a rostlinami, včetně těch nejohrožen­ějších druhů na pokraji vyhubení. Asijským království­m často a ve velkém objemu proudí z Afriky také slonovina nebo nosorožčí rohy.

Část končí na lokálním trhu, kde zboží vyhledávaj­í i někteří turisté nebo pašeráci. Velký díl nicméně putuje dále na černý trh do Číny. S tím, jak bohatne a rozšiřuje se tamní střední třída, roste i poptávka po takovém sortimentu. Drápy, rohy, kosti imaso vzácných zvířat je považováno v tradičníme­dicíně za léky či afrodiziak­a.

Problemati­cké je ovšem v regionu i týrání zvířat v turistické­m ruchu, vedle velkých šelem nečastěji primátů nebo slonů, kteří vozí do úmoru cizince u populárníc­h asijských atrakcí. Nedávno veřejností otřásl případ slonice, která takto uhynula vyčerpáním před kambodžský­m chrámovým komplexem Angkor Vat.

 ?? Do Tygřího chrámu v provincii Kančanabur­i (na snímku) mířily tisíce návštěvník­ů. FOTO ČTK/ AP ?? Oblíbený cíl turistů.
Do Tygřího chrámu v provincii Kančanabur­i (na snímku) mířily tisíce návštěvník­ů. FOTO ČTK/ AP Oblíbený cíl turistů.
 ?? Thajská policie v chrámu objevila 40 těl tygřích mláďat a vyjmuté orgány dospělých zvířat. FOTO REUTERS ?? Hrozivý nález.
Thajská policie v chrámu objevila 40 těl tygřích mláďat a vyjmuté orgány dospělých zvířat. FOTO REUTERS Hrozivý nález.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia