Lidové noviny

Jde o hudbu, ne o soutěž

- JINDŘICH BÁLEK

Mnoho mladých pianistů sní o této soutěži jako o velkém startu světové kariéry. Lukáš ji vyhrál až v devětadvac­eti letech: „Mám za sebou už asi tisíc vystoupení a finále pro mě byl vlastně jeden koncert z mnoha,“začíná telefonick­ý rozhovor, kterých měl v posledních dvou dnech opravdu mnoho.

Soutěž má své pověstné nároky, před finálovým vystoupení­m tráví každý interpret týden v izolaci a učí se novou náročnou skladbu, letos od Claude Ledouxe. Tu hrál Lukáš Vondráček společně s veleobtížn­ým Třetím klavírním koncertem Sergeje Rachmanino­va. „Celkově bylo repertoáru hodně,“připouští čerstvý vítěz, „ale příprava nebyla od- lišná od jiných koncertů. Mám svojí filozofii a té věřím, kvůli jakékoli soutěži bych jí neměnil.“

Když před několika lety postoupil houslista Josef Špaček do finále stejné soutěže, právem jsme to považovali za velký úspěch. A tohle vítězství je pro české interpreta­ční umění přímo historické. Zároveň se nedá říct, že by Lukáš Vondráček nějakou naši školu přímo reprezento­val. Dozrál ke své vlastní cestě. „Nejvíc mě asi ovlivnil Vladimír Ashkenazy, nejen jako pianista, ale i jako umělecká osobnost,“pokračuje. „Každý umělec potřebuje mentora, který mu pomůže třídit myšlenky a občas ho i trochu srazí na zem.“

Lukáše jsme zastihli před slavnostní­m předáním cen, jehož součástí je i audience u královny, a uprostřed natáčení televizníh­o dokumentu o letošním ročníku soutěže. Byl to už asi pětadvacát­ý rozhovor s vítězem a následovat bude dlouhá série koncertů. Jen v nejbližším měsíci ho čeká patnáct koncertů po Belgii, Francii a Nizozemsku. A součástí první ceny je v podstatě koncertní kalendář na celý příští rok, který zahrnuje vystoupení v Japonsku, Koreji, Brazílii, ale také v mnoha hudebních metropolíc­h: v Londýně, ve Vídni i veWashingt­onu.

„Právě proto jsem se soutěže zúčastnil až teď, kdy už na to mám mentální kapacitu, myslím, že v mladším věku by mě takové vítězství zničilo. Člověk vždycky musí najít čas být také sám se sebou, aby si protřídil myšlenky a zjistil, které jsou ty opravdu důležité.“Pokud jde o repertoár, nepovažuje ho za nijak objevný, „lecjaké patnáctile­té dítě v Asii to už všechno zahraje, podstatné ale je hledat v muzice obsah.“I toto přesvědčen­í a schopnost za ním s jistou nonkonform­itou jít, je klíčem k tomuto pozdnímu soutěžnímu úspěchu, který je možná o to větším uměleckým příslibem.

V Praze hrál Lukáš Vondráček naposledy v roce 2013 na Festivalu Rudolfa Firkušného a nejbližší plánované vystoupení na Janáčkově máji musel kvůli záplavě jiných povinností zrušit. Ale snad se časem dočkáme.

Český klavírista Vondrášek vyhrál o uplynulém víkendu Mezinárodn­í soutěž královny Alžběty v Bruselu, což je senzační a svým způsobem neobvyklé vítězství.

Autor je redaktor ČRo

 ?? Lukáš Vondráček (vpravo) převzal prestižní cenu z rukou belgické královny Mathildy. FOTO ČTK ?? Historický úspěch.
Lukáš Vondráček (vpravo) převzal prestižní cenu z rukou belgické královny Mathildy. FOTO ČTK Historický úspěch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia