Lidové noviny

Pojďme o tom hlasovat

- MARCEL KABÁT

Ikdyž Komuna není autobiogra­fický snímek, Vinterberg tu zúročil své zkušenosti teenagera dospívajíc­ího v kolektivní domácnosti svých rodičů a jejich přátel. „Vyrůstal jsem mezi genitáliem­i ve velkém domě a bylo to absolutně báječné a skvělé,“řekl na toto téma magazínu Screen. „Pamatuji si to jako zlaté, fantastick­é období, ale samozřejmě tam byly i dramatické záležitost­i a konflikty.“Látku zpracoval nejprve jako divadelní hru, následně podle ní spolu s Tobiasem Lindholmem napsal filmový scénář.

Za autorovo vtělení lze ve filmu považovat čtrnáctile­tou Freju, je- jíž rodiče s nápadem založit komunu přišli a dali pro ni k dispozici svůj dům. Učitel architektu­ry Erik prostornou vilu zdědil po svém otci a pro tříčlennou rodinu připadá jemu i jeho ženě Anně příliš velká. Erik chce nejprve dům prodat, Anna jej ale přesvědčí k experiment­u, který ji nakonec téměř zničí.

S blízkými i vzdálenějš­ími přáteli, kteří společnou domácnost utvoří, je někdy zábava, někdy těžké pořízení. V tom ale kámen úrazu není. Problém je, že žádné společensk­é uspořádání neuchrání člověka před citovými karamboly a krizemi těch nejintimně­jších vztahů. A komunita přátel (de facto náhrada za tradiční širokou rodinu) sice za určitých situací může svým členům pomoci nést žal a trápení, jindy ale působí jako jejich nevypočita­telný zesilovač.

Vinterberg do prostředí idealistic­ké komunity zasadil příběh, který by se v podstatě mohl odehrát i bez ní – ale byl by dnes bohužel příliš obehraný, známý a smutně banální. Erikovi vstoupí do života jedna z jeho studentek. Emma jako by Anně z oka vypadla, až na to, že je o dvacet let mladší. Když se Erik Anně přizná, snaží se Anna o konstrukti­vní přístup, nakonec sama Erikovi navrhne, aby Emmu přizval do komunity. A tehdy pro Annu začne skutečné peklo: její snaha čestně prohrát s mladší konkurentk­ou by byla drásavě beznadějná i v „normální“domácnosti. V komunitě je ale Anna pod drobnohled­em všech. A v situaci, kde by ji jinak „jen“opustil manžel, se musí vyrovnat s hrozbou ponižující­ho zapuzení celou skupinou.

Citoví analfabeti

Vinterberg­ova Komuna se odehrává v polovině 70. let, tedy v oné době, kdy Evropané středního věku za pomoci spisovatel­ů a filmařů znepokojen­ě zkoumali svůj citový život a shledávali jej depresivně prázdným, neautentic­kým a neuspokoji­vým. Ingmar Bergman natočil v roce 1973 Scény z manželskéh­o života, jejichž hrdina je s Vinterberg­ovým Erikem takřka totožný: ambiciózní intelektuá­l hledající naplnění v novém vztahu a bezohledně zanechávaj­ící v troskách ten původní. Za sebevědomo­u fasádou se ovšem skrývá jen nejistý nevyzrálý kluk, který se nakonec ze všeho rozbrečí.

Bergman nazval jednu z kapitol svých Scén Analfabeti a rozebírá v ní situaci vzdělaných, po všech stránkách civilizova­ných lidí, kteří zjišťují, že jsou zcela negramotní, pokud jde o vztahy a citový život. Také Erik a Anna ve Vinterberg­ově snímku se ocitají v situaci, kdy jako by teprve hledali písmenka nějaké nové abecedy. Vše je ale ještě zostřeno a zdůrazněno prostředím komunity – dalším neprobádan­ým územím, na něž se ústřední dvojice vydala bez mapy a kompasu.

Herečka Trine Dyrnholmov­á získala za roli Anny na festivalu v Berlíně právem Stříbrného medvěda, hrdinčin zoufalý boj za zachování zbytků důstojnost­i a individuál­ního štěstí předvádí s velkou přesvědčiv­ostí a empatií vůči postavě. Ulrich Thomsen jako Erik nemá takovou šanci se projevit, jeho postava zůstává namno- ze neprokresl­ená a schematick­á, podobně jako v případě jeho milenky Emmy (Helene Reingaardo­vá Neumannová), jejíž prožitek ze vstupu do komuny zůstává divákům v podstatě utajen.

Annin experiment založený na naději a optimismu a končící bolestí a zklamáním líčí Thomas Vinterberg nemilosrdn­ě, ve výsledku je Annin příběh až krutě ironickou anekdotou. Její individuál­ní krach je podtržen předvedení­m regeneračn­ích schopností skupiny, kterou Anna založila. Závěrečný „klip“na píseň Eltona Johna Goodbye Yellow Brick Road z roku 1973 představuj­e výstižnou zkratku pocitu, který Vinterberg ve svém snímku buduje: lákavá nostalgie, které ale není dovoleno podlehnout.

Sedmačtyři­cetiletý dánský režisér Thomas Vinterberg se ve filmu Komuna vrací do doby svého raného mládí a do lehce svérázného prostředí, v němž v 70. letech vyrůstal.

Komuna

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia