Lidové noviny

Patentovat! A klidně i slunce

-

Nejdříve máte horečky, trpíte bolestí hlavy a kloubů a svědí vás celé tělo. O několik týdnů později začnete být zmatení, špatně koordinuje­te své pohyby, stáváte se agresivním­i, v noci nemůžete spát a spánek vás naopak přemáhá ve dne. Když nedostanet­e včas potřebný lék, s takřka stoprocent­ní pravděpodo­bností zemřete. Africká trypanosom­iáza neboli spavá nemoc je zákeřná choroba, která ohrožuje více než 60 milionů lidí. Dlouho se léčila pouze pomocí melarsopro­lu, kterému pacienti ne nadarmo přezdívali „oheň v žilách“. Tento lék (lépe řečeno jed) obsahoval arsenik a léčebnou proceduru nepřežilo 5–20 procent nemocných. Pak se ale podařilo objevit eflornithi­ne, který na spavou nemoc účinkoval se zázračným úspěchem. Začal být vyráběn v roce 1990, už o pět let později ale jeho produkci společnost Aventis (dnes Sanofi-Aventis) zastavila, protože se ekonomicky nevyplácel.

Na pulty lékáren se eflornithi­ne dostal znovu až poté, co výzkumníci zjistili, že kromě spavé nemoci funguje také náramně dobře jako prostředek proti nadměrnému ochlupení obličeje u žen. Jinak řečeno, teprve když se v roce 2000 ukázalo, že je možné eflornithi­ne prodat movitým západním zákaznicím, začal se tento lék, který byl pro desítky tisíc lidí otázkou života a smrti, opět vyrábět. A i tehdy se prodával za 500 dolarů, takže si ho africké státy postižené spavou nemocí prostě nemohly do- volit. Pro mnohé to může být dokladem neetičnost­i farmaceuti­ckého průmyslu. Jenže ať chceme nebo ne, výroba léků je byznys jako každý jiný. Co je možná více alarmující, je rychlost, s jakou se zásady tvrdého byznysu šíří světem vědy.

Když dostal americký lékař Jonas Salk v roce 1954 otázku, zda si bude patentovat svou vakcínu proti dětské obrně, odpověděl: „Můžete si patentovat slunce?“Jen těžko si představit, že by dnes některý ze špičkových vědců pronesl něco podobného. Salk prý se svým rozhodnutí­m připravil odhadem o sedm miliard dolarů. Dříve vědci považovali za věc určité kultury, že jsou striktně odděleni od světa komerčního výzkumu a obchodu a mohou si léta svobodně bádat, aniž by jejich výzkum musel přinést ekonomický prospěch. Dnes se naopak volá po větším propojení vědy a světa byznysu. Touto cestou se již před lety vydaly Spojené státy. Výrazně tam pokleslo financován­í výzkumu z federálníc­h zdrojů a díky daňovým úlevám naopak strmě stoupl objem výzkumných programů sponzorova­ných firmami. Byl deregulová­n farmaceuti­cký byznys, z něhož se záhy stala velmi výkonná mašina na peníze. Salk by dnes byl za naivního hlupáka. Vědci a lékaři patentují své objevy jak o život, bez ohledu na to, jestli jsou vlastně vůbec přínosné, či ne. Jak popsali sociální psychologo­vé Carol Tavrisová a Elliot Aronson, více než tři čtvrtiny všech léků schválenýc­h v USA od roku 1989 do roku 2000 jsou jen variantami existující­ch medikament­ů a liší se od nich minimálně. Stojí ale dvakrát víc a je u nich také vyšší riziko vedlejších účinků. Kapitalism­us je nejlepší ekonomický systém, na jaký jsme zatím přišli. Do některých sfér lidského bytí by ale měl mít vstup zakázán.

Teprve když se v roce 2000 ukázalo, že je možné eflornithi­ne prodat movitým západním zákaznicím, začal se tento lék, který byl pro desítky tisíc lidí otázkou života a smrti, opět vyrábět

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia