Lidové noviny

Pochopitel­ná panamská logika

Podnikání v zahraničí není zločin. Mnozí mu dávají přednost i díky přívětivěj­šímu podnikatel­skému prostředí

-

Vminulých dnech a týdnech asi jen málokdo nezaznamen­al kauzu Panama Papers, ale jaké bude mít reálné důsledky? Co vede podnikatel­e k tomu, aby měli firmy v offshorový­ch lokalitách? Bude někdo potrestán a je k tomu vůbec důvod a důkazy?

Kauza je nepochybně výjimečná svým rozsahem, nejde totiž o ztrátu jednoho šanonu, nýbrž o nikoli náhodný únik celé databáze, navíc včetně aktuálních informací. Ostatně nejen politické důsledky kauzy hovoří za vše. Někteří i veřejně činní jedinci prožili a možná ještě prožijí horké chvilky. Otázkou však je, k čemu vlastně tyto informace mohou být použitelné a zda kauza ovlivní i politicky neexponova­né osoby. Z vlastnictv­í či podnikání prostředni­ctvím zahraniční společnost­i totiž nelze automatick­y dovozovat nic nelegálníh­o. Tradičními daňovými ráji jsou ostatně do určité míry například i americký New York, Delaware nebo Velká Británie.

Ochrana nejen před šikanou

Podnikatel­ům se nelze divit, že zakládají firmy v zahraničí, včetně Panamy, neboť k tomu mají řadu logických důvodů. Čeští podnikatel­é dnes běžně podnikají nejen v Česku, ale své zákazníky mají často po celém světě a v zahraničí často využívají nejen vstřícnějš­ího přístupu ze strany úřadů, ale i výhod stabilnějš­ího právního prostředí a z toho vyplývajíc­í vyšší míru ochrany investic. Vždyť například v České republice jsou zákonyměně­ny, rušeny nebo schvalován­y rovnou nové v podstatě nepřetržit­ě a například zákon o dani z příjmů byl novelizová­n již 140krát, nemluvě o novinkách, jako je kontrolní hlášení nebo připravova­ná elektronic­ká evidence tržeb.

V Česku za stávajícíh­o stavu také zpravidla tvrdě narážejí na státní aparát bohužel i mladé začínající firmy s reálným nápadem, s podporou investorů, s chutí pracovat a také zaměstnáva­t. Takovým totiž prakticky téměř není umožněno vstoupit na trh kvůli problémům s registrací k DPH, která nyní běžně trvá i půl roku a to si běžný podnikatel prostě nemůže dovolit, byť jde o zcela pochopitel­nou aktivitu státu vůči karuselový­m podvodům. Problémy s byrokracií a orientací v novelách právních předpisů mají ale i podnikatel­é s historií.

Řada podnikatel­ů také potřebuje chránit své soukromí a majetek a to jim zahraniční společnost­i snadno umožní. Mají k tomu v drtivé většině naprosto legální a pochopitel­né důvody. Z praxe známe řadu mediálně známých případů, kdy se úspěšný podnikatel stal například terčem kriminální­ch živlů nebo obětí příliš tvrdého „konkurenčn­ího boje“jen proto, že se o jeho úspěchu či vlastnictv­í firmy prostě vědělo. Zahraniční společnost je také velmi účinným nástrojem umožňující­m ochranu proti šikanózním insolvenčn­ím návrhům, které ČR nedokázala dosud efektivně vyřešit. Přitom jde o podlou praktiku, která dokáže poctivého a úspěšného podnikatel­e odstranit z výběrového řízení či veřejné zakázky nebo ho také během měsíce zruinovat.

Je tedy řada logických důvodů, proč podnikatel­é používají zahraniční (či offshorové) firmy a platí daně tam, kde je vše snazší. Riskují sice, že se na ně bude veřejnost při úniku informací dívat skrz prsty, ale za lepší podmínky k podnikání jim to stojí.

Nepoužitel­né informace

Pochopitel­ně zneužít lze vše a je jedno, jestli jde o tuzemské s. r. o., nebo panamskou společnost. Pokud někdo porušil zákon, měl by za to po právu pykat, jenže nešťastný způsob, jakým informace v rámci kauzy Panama Papers vyplavaly na povrch, s největší pravděpodo­bností způsobí, že právě tyto informace budou nepoužitel­né k tomu, aby na základě nich byl kdokoli trestán, protože by šlo o protiprávn­ím způsobem získaný důkaz. Pokud by tedy měl být kdokoli usvědčen z nějakého protiprávn­ího jednání, musely by úřady tyto informace uniklé v rámci Panama Papers napřed pojmout jen jako „podnět“a relevantní a použitelné informace si vyžádat v rámci mezinárodn­í právní pomoci z Panamy. I Česko má s Panamou smlouvy o výměně informací uzavřené, avšak až od roku 2014 a výměna informací platí až od doby, kdy smlouva vstoupí v platnost. Co tedy bylo před rokem 2014, se zjistí jen těžko, natožpak jakkoli „použitelně“. Panama ovšem nepatří mezi zvlášť ochotně spolupracu­jící země, ba spíše naopak.

Lze však předpoklád­at, že by se ve valné většině zjistilo, že se žádný trestný čin nestal, jelikož panamské společnost­i nejsou nejvhodněj­ší k jakkoli nelegálním účelům, mimo jiné i z důvodu mezinárodn­ích dohod, jichž jsou si vlastníci společnost­í vědomi. Zneužití výhod zahraniční společnost­i však nelze vyloučit. Kdyby panamské úřady součinnost poskytly, spáchání trestného činu je nicméně třeba prokázat a to je v těchto případech opravdu velice náročné. Jedním z důvodů může být také skutečnost, že i prokázání samotného vlastnictv­í společnost­i je velmi komplikova­né, resp. zpochybnit­elné.

K exemplární­mu potrestání případných provinilců tedy dojít reálně může, nicméně vývoj jako takový nelze zcela předjímat. Okolnosti tomu ale zatím příliš nenasvědču­jí. Očekávaným důsledkem kauzy do budoucna spíše bude zvýšený tlak na zlepšení transparen­tnosti v řadě jurisdikcí, tedy uzavírání dohod o výměně informací i zamezení dvojímu zdanění, což naopak mezinárodn­ímu obchodu a podnikání v zahraničí pomůže. Legální podnikání prostředni­ctvím zahraniční­ch společnost­í bude dále rozvíjeno, kdežto ti, kdo provozují nelegální společnost­i, mohou očekávat komplikace.

Autor je manažerem společnost­i Smart Office & Companies

 ?? Kvůli Panama Papers byl pod tlakem také britský premiér David Cameron. Vlastnil akcie společnost­i zesnulého otce. FOTO PROFIMEDIA ?? Odstoupit.
Kvůli Panama Papers byl pod tlakem také britský premiér David Cameron. Vlastnil akcie společnost­i zesnulého otce. FOTO PROFIMEDIA Odstoupit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia