Lidové noviny

Pokrytectv­í stran trvale poškozuje školství

-

eská politická scéna jako by byla kategorick­y rozdělena na ideologick­é stoupence, zaklínajíc­í se principy, které jsou jim více než svaté. Někdy je to jářku jednoduché, levice prostě tlačí na vyšší daně a redistribu­ci, zatímco pravice říká, že smysluplně­jší je nechat na svobodné vůli jednotlivc­e, jak s prostředky naloží.

Jenže pak přijdou těžší úkoly pro stranické ideology, aby našli vodítko k principiál­ně správnému postoji. Vezměme si třeba inkluzi: hejtmani ČSSD torpédují snahu vlastní vlády o prosazení vládního programu. KSČM by nejradši zvrátila legislativ­ní proces a inkluzi zastavila, stejně tak „levicový“prezident Zeman. Výsostný stratég české pravicové scény Miroslav Kalousek překvapivě přiznává, že má Zeman konečně po dlouhé době pravdu. O nedostižný kalouskovs­ký ideál usilující Petr Fiala řekne totéž, a aby vynesl trumf, označí inkluzi za „neomarxist­ický projekt“. Zbývá nám už jen vnitřně ideologick­y „heterogenn­í“hnutí ANO, které v tomto ohledu připomíná „united colors of…“, a pak „klidná síla“KDU-ČSL, která ví, že Bůh se vždy adaptuje. Zbylé osazenstvo sněmovny je irelevantn­í a netřeba je komentovat.

Takže si to nějak srovnejme. KSČM bojuje proti tomu, co ODS označuje za neomarxist­ický projekt. To je pozoruhodn­é, jelikož pokud má Petr Fiala pravdu, KSČM páchá sebevraždu. „Le- vicový“prezident Zeman se domnívá, že inkluze je jakýsi k nezdaru odsouzený experiment, a obhájce pravicovýc­h hodnot Miroslav Kalousek mu tleská.

Odvolávám, co jsem odvolal...

V ČSSD a ANO vládne podivuhodn­é schizma, a nebýt premiéra Sobotky či šéfa školského výboru Jiřího Zlatušky, člověk by si musel položit otázku, proč vlastně tahle koalice prosadila legislativ­ní změny, které jako by nikdo nechtěl. Ministr financí Andrej Babiš se nechce zamyslet nad tím, že dlouhodobě těžce podfinanco­vané české školství je zanedbáván­í investice do budoucnost­i a inkluze je jedním z prvků, které mohou tuto investici v různých ohledech zhodnotit. O rozličných kverulante­ch v ČSSD, kteří jsou více loajální Miloši Zemanovi než své vlastní straně, už řeč byla.

Podívejme se na problém inkluze z ideologick­ého hlediska podle standardů zemí, ke kterým běžně vzhlížíme. Tradičně sociálně demokratic­ká Skandinávi­e se svým vysokým zdaněním a vysokou mírou sociálního zabezpečen­í je silně proinkluzi­vní. Lidé ze severu příliš nechápou, jak mohou politici, kteří prosadí inkluzi, následně tvrdit, že ji nechtějí. Na severu se za posledních 25 let vystřídaly vlády pravicové i levicové, ale inkluzi nikdo nezpochybň­uje, naopak.

Inkluzi prosadila Thatcherov­á

Ale co víc. Ve Spojených státech byla legislativ­a podporujíc­í inkluzi přijata za administra­tivy vedené republikán­em Geraldem Fordem. Ve Velké Británii přijímala inkluzi „železná lady“Margaret Thatcherov­á (milý pane Klausi) a velkou propagátor­kou inklu- ze v současných USA je bývalá konzervati­vní guvernérka Aljašky Sarah Palinová.

Co to tedy znamená? Že inkluze není téma, na němž by se lámaly ideologick­é principy. Na západ od Česka je to „common sense“, projev soudnosti. Proč tedy tolik pozdvižení v české politické vísce? Protože vznešené ideologick­é principy tuzemských politickýc­h „mogulů“evidentně neurčuje žádný kodex, ale vox populi, hlas lidu, který v období před volbami dokáže zformovat levici i pravici do jednoho šiku. Je úplně jedno, jak skandální lži budeme trousit vůkol, hlavně že to nerozčílí potenciáln­ího voliče. Házet je budeme do jednoho voličského koše, vždyť jde koneckonců o výsledná procenta a možnost vést pohodlný život s all-inclusive servisem v hotelu Sněmovní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia