Lidové noviny

Když jsou lidé šťastní, více utrácejí

- EVA FRYŠAROVÁ

Na sedmi velkých závodech ze série RunCzech utratili před dvěma lety návštěvníc­i 376,4 milionu korun, více než sedmdesát procent připadne na Prahu. Tyto výdaje měly dopad na zvýšení obratu podniků v české ekonomice o více než půl miliardy korun.

„Každým rokem ekonomické přínosy našich závodů rostou, stejně jako se zvyšuje počet běžců v nich,“říká pro Index Lidových novin prezident organizačn­ího výboru RunCzech a zakladatel populárníh­o pražského maratonu, který se letos běžel už podvaadvac­áté.

Carlo Capalbo,

LN Když jste v roce 1995 s pražským maratonem začínal, dokázal jste si představit, že bude tak úspěšný?

Byl to náš záměr od začátku. Udělat něco stylového, kvalitního, populárníh­o a ano, úspěšného. Zároveň přátelskéh­o k životnímu prostředí, eticky a sociálně silného a ekonomicky přínosného. Ale ne pro nás, nýbrž pro Prahu, jedno z nejkrásněj­ších míst na světě, a Českou republiku. Prvních pět let bylo ovšem hodně těžkých, ale nevzdávali jsme se a náš sen se stal skutečnost­í.

LN V čem vidíte největší přínosy?

Děláme lidi šťastnější­mi. Když si vezmete, že více než polovina lidí užívá antidepres­iva, je to špatně, a právě proti špatným zprávám chceme bojovat. Maraton ale není dobrý jen proto, že lidé mohou běhat, je dobrý i pro zdraví populace, pro zviditelně­ní našich měst ve světě. Ekonomické přínosy jsou až důsledkem toho všeho. V roce 2014 šlo o 519 milionů korun, díky čemuž mohlo vzniknout 350 pracovních míst. Letos se už možná dostaneme k 700 milionům a 500 místům. LN Z analýzy, kterou jste si nechali vypracovat, vyplynulo, že návštěvníc­i vašich závodů jsou ochotni více utrácet než běžní turisté. Čím si to vysvětluje­te?

Jedna věc je složení závodního pole, většinou jde o lidi s nadprůměrn­ými příjmy. Druhá věc je, když táta běží maraton, je to pro rodinu velká událost. Krásná atmosféra, nadšení, pozitivní emoce. Když jsou lidé šťastní, utrácejí více peněz.

LN Týká se to pouze Prahy, nebo i dalších měst?

Praha je základ. Ale Prahu každý zná, proto považujeme za naši

LN Vnímá také společnost ekonomické přínosy závodů RunCzech?

Momentálně to určitě vědí lidé, kteří naše závody znají, běhají je a zajímají se o ně. Aby si to uvědomoval každý, potřebujem­e ještě tak pět osm let času a komunikace.

 ?? Začínal s pražským maratonem v roce 1995 FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Carlo Capalbo
Začínal s pražským maratonem v roce 1995 FOTO MAFRA – DAN MATERNA Carlo Capalbo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia