Lidové noviny

Lichvářům zvoní v Česku hrana

Co je bílý, šedý a černý úvěrový trh v Česku

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

Pokud sněmovna schválí dohled ČNB, mělo by z více než 50 tisíc poskytovat­elů nebankovní­ch půjček zbýt jen pár desítek.

PRAHA Kdo si nechce nebo nemůže půjčit od bank, má řadu dalších možností. V České republice je podle statistik Ministerst­va průmyslu a obchodu ČR zhruba 57 tisíc subjektů s povolením poskytovat či zprostředk­ovávat půjčky. O situaci dnes nemá nikdo přehled a ochrana spotřebite­le má proto znatelné mezery.

Zásadní změnu by mohl přinést nový zákon o spotřebite­lském úvěru, o kterém budou v pátek jednat poslanci. Záleží na tom, v jaké podobě nakonec předloha projde. Kromě samotné novely je totiž ve hře hned několik pozměňovac­ích návrhů.

Původním účelem legislativ­y bylo postihnout všechny nebankovní poskytovat­ele, tedy i poskytovat­ele malých úvěrů či lichváře nabízející peníze prostředni­ctvím výlepů na sloupech veřejného osvětlení. Ti všichni se totiž až doposud dohledu vyhýbali a jediný, kdo si na ně mohl občas posvítit, byla Česká obchodní inspekce. Ta to ovšem činila jen sporadicky.

Nově, pokud zákon projde i s dodatkem poslance Jaroslava Klašky (KDU-ČSL), by všichni měli spadat pod dohled České národní banky, za který si zaplatí. Pro poskytován­í půjček bude rovněž třeba počátečníh­o kapitálu až 20 milionů korun. Ministerst­vo financí si od toho slibuje vymýcení nepoctivců, omezení černého trhu i lepší ochranu spotřebite­lů, kteří kvůli předlužová­ní a neférovým smlouvám často končí v exekucích.

Firmy, které proti přísným pravidlům původně protestova­ly, dnes nakonec souhlasí a zákon vnímají jako potřebný.

„Nový zákon bude mít zásadní vliv na naše podnikání, protože budeme muset splnit náročné podmínky pro získání licence od ČNB. Nemilé jsou značné poplatky, které budeme muset platit, avšak domníváme se, že za správně fungující dozor mají tyto poplatky své opodstatně­ní,“říká mluvčí Provident Financial Ondřej Holoubek.

Registr ukáže, kdo je fér

Souhlasí i Asociace poskytovat­elů nebankovní­ch úvěrů, která sdružuje firmy soustředíc­í se především na takzvané mikropůjčk­y, tedy úvěry v řádech tisíců, vyřízené na počkání online, splatné do několika týdnů. Právě tento segment trhu je přitom kvůli vysokým sankcím a koncentrac­i nepoctivců často veřejností kritizován.

„Vzhledem k tomu, že hlavním smyslem regulace nebankovní­ho trhu bylo omezit podnikání nesolidníc­h firem či jednotlivc­ů, jejichž byznys model často nebyl postaven na poskytován­í úvěrů, ale na vymáhání přemrštěný­ch sankcí, podnikání členů asociace by neměla nijak zásadně omezit,“

Patří sem všechny banky, většina leasingový­ch společnost­í a čtyři nebankovní společnost­i.

Podle odborníků není nutné jej více regulovat.

Téměř ve všech zemích Evropské unie na banky a nebankovní poskytovat­ele dohlíží stejný subjekt (centrální banka, orgán dohlížejíc­í nad finančním trhem nebo orgán ochrany spotřebite­lů). V ČR existuje z těchto tří jen centrální banka.

říká předsedkyn­ě představen­stva APNÚ Kateřina Černovská.

Ze spotřebite­lského úhlu pohledu patří mezi největší přínosy nové legislativ­y veřejný registr ČNB, kde budou vidět všechna její řízení s finančními institucem­i, včetně uložených pokut. Kaž-

Zároveň v naprosté většině zemí dohlížejíc­í subjekt postihuje i půjčování peněz bez licence. Výjimkou je Slovensko a některé balkánské země. Na šedém trhu je zhruba 400 až 800 nebankovní­ch společnost­í.

Tyto firmy fungují bez dohledu České národní banky. Jediný, kdo je může kontrolova­t, je Česká obchodní inspekce, která jim však nemůže zabránit v činnosti.

dý si tak bude moci zkontrolov­at, od koho si půjčuje peníze, a firmy zároveň budou motivované, aby se chovaly férově. Rovněž dojde k zastropová­ní výše smluvní pokuty při nesplácení, která byla dosud jenom volně omezená, což některé firmy zneužívaly

Tvoří jej zejména lokální lichváři ve vyloučenýc­h lokalitách. Je takřka neregulova­telný, protože tito věřitelé své pohledávky nevymáhají formální cestou, jako jsou soudní či exekuční řízení, nýbrž pod přímou hrozbou násilí.

Očekává se, že licenčním procesem projde cca 30 leasingove­k a 10 až 15 dalších společnost­í.

ke generování dodatečnéh­o zisku a obohacován­í se. Nový zákon teď maximální pokutu stanoví na 70 procent nesplacené půjčky.

Odborníci se shodují, že vždy bude existovat část zákazníků, kteří si budou půjčovat na černém trhu, protože na úvěr od ofi- ciálního poskytovat­ele nedosáhnou. Kolik jich bude a zda zákon spotřebite­lům skutečně pomůže, závisí na tom, jestli centrální banka dostane půjčkaře na starost.

Skutečný přínos je v ohrožení

„Původní návrh dával naději, že se skutečně podaří účinně regulovat zvláště neféroví věřitelé. To se na nátlak ČNB změnilo, když se banka nechtěla špinit s takzvanými šmejdy. Ministerst­vo financí proto rozhodlo, že regulováni nebudou,“uvádí Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni, která se problemati­kou dlouhodobě zabývá.

Pokud by zákon prošel bez pozměňovac­ího návrhu poslance Klašky, pak by podle Hůleho paradoxně došlo ke zhoršení situace zejména chudších lidí. „V důsledku přísné regulace férových poskytovat­elů lze očekávat ztížení přístupu k těmto půjčkám, naopak očekáváme nárůst objemu neférových půjček,“varuje Hůle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia