Lidové noviny

Úvěrové spory mají rozhodovat už jen soudy

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Úvěrové firmy, které k vymožení pohledávek využívají rozhodčí smlouvy (doložky), budou mít nejspíše smůlu. Návrh zákona o spotřebite­lském úvěru, který teď čeká ve sněmovně, totiž počítá s jejich zrušením.

Přestože zprostředk­ovatelé úvěrů kvůli kritice tyto smlouvy používají mnohem méně než v minulosti. Zcela ale nevymizely. Jejich využitím je například známá společnost Profi Credit miliardáře Davida Berana. Rozhodčí smlouvy přitom silně znevýhodňu­jí postavení spotřebite­le.

Celý byznys funguje tak, že klient úvěrové firmy podepíše smlouvu s doložkou. Když dohodu poruší, například se opozdí se splácením o několik dní, může jej společnost, která doložku uplatňuje, poslat k rozhodci. A ten pak jedná v jejím zájmu. „Rozhodčí smlouvy představuj­í významný relikt doby, kdy ministerst­vo spravedlno­sti nemělo se spravedlno­stí nic společného. Přes opakovaná tvrzení některých aktérů jako exministra Vladimíra Dlouhého (bývalý ministr průmyslu v Klausově vládě, nyní prezident Hospodářsk­é komory ČR – pozn. red.), že problém byl vyřešen novelou z roku 2012, v praxi jednoznačn­ě pozorujeme, že i nadále rozhodčí nálezy fungují mnohdy jako tunel spravedlno­sti,“říká Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni. „Pokud bude schválen pozměňovac­í návrh poslance Jaroslava Klašky (KDU-ČSL) podporovan­ýministrem Robertem Pelikánem (ANO), bude vyřešen významný rest na poli spravedliv­ého procesu,“dodává.

Problém tkví v tom, že úvěrové firmy rozhodce vybírají, zajišťují mu práci, a ten tudíž není příliš motivován k tomu, aby dlužníka „šetřil“. Pro firmy jsou navíc doložky výhodné kvůli rychlosti rozhodován­í.

Její zrušení tak získalo v minulých měsících jak podporu minis- terstva spravedlno­sti, tak ministerst­va financí. „Se zrušením rozhodčích doložek určitě souhlasíme, protože jde o významný prvek ochrany spotřebite­le,“řekla LN před časem náměstkyně ministra financí Lenka Jurošková (ČSSD).

Podobně se vyjádřil na podzim i ministr spravedlno­sti Pelikán. „Spotřebite­lské právo dnes stále více stojí na aktivní ochraně spotřebite­le ze strany soudů, kterou se nahrazuje jeho slabší postavení, kvůli němuž se nebývá schopen sám aktivně bránit. To z povahy věci nepřipadá u rozhodčího řízení v úvahu,“řekl Pelikán.

Od doložek přitom už před časem daly pryč ruce banky i velké úvěrové společnost­i. „V dávné minulosti byly rozhodčí doložky obsaženy v našich smlouvách. Odstranili jsme je už v roce 2010,“říká mluvčí Providentu Ondřej Holoubek. Podle něj jsou v současnost­i doložky velmi kontroverz­ní a jednostran­né opatření. „V našem programu finančního vzdělávání před jejich podpisem varujeme a domníváme se, že u spotřebite­lských smluv by měly být zakázány úplně,“dodal.

Naopak chystaná změna se nelíbí například bývalému ministrovi spravedlno­sti a šéfovi Společnost­i pro rozhodčí řízení Tomáši Sokolovi. Podle něj odpůrci dosud nepředloži­li jediný důkaz o tom, že by arbitři rozhodoval­i ve prospěch klienta.

Jde o součást úvěrových smluv některých nebankovní­ch poskytovat­elů úvěrů.

Dlužník podpisem takové smlouvy souhlasí, že v případě nedodržení podmínek obsažených ve smlouvě umožňuje vést rozhodčí řízení předem určenými rozhodci.

Důvodem pro zahájení tohoto řízení může být například zpoždění splátky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia